Μία «φωνή» για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Την πρωτοβουλία να «δημιουργήσουν μία και μοναδική φωνή η οποία θα φτιάξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση» ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και ΟΕΕ Π.Τ. Θεσσαλίας πραγματοποίησαν ημερίδα το απόγευμα της Τρίτης με θέμα: «Θεσσαλία: Ανασυγκρότηση με Συνεργασία – Τεχνογνωσία – Σχέδιο – Προοπτική».

Στη σύμπραξη των τριών Επιμελητηρίων (ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο) συζητήθηκαν ζητήματα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με τους προέδρους να απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Θεσσαλίας. Μέσα από τη συζήτηση που υπήρξε έγινε ανάλυση του Ολλανδικού masterplan, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την βελτίωσή του.

Παράλληλα, στόχος της ημερίδας είναι η έναρξη και προώθηση ουσιαστικού διαλόγου και η διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς και η ανάδειξη των τεχνοκρατικών διαστάσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

«Καμία οργάνωση και φορέας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους σε μία αίθουσα», σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Δημήτρης Ντογγούλης, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε περίπου ένα μήνα για να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα συμφωνούν όλοι οι Θεσσαλοί για το ποια είναι τα άμεσα προβλήματα και τα μεγάλα έργα που θα πρέπει να προκηρυχθούν.

Ο κ. Ντογγούλης σημείωσε ότι θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, με τον ίδιο να δηλώνει πως και στα τέσσερα κείμενα υπάρχει μία «κοινή συνιστώσα». «Χρειάζεται μία ενιαία φωνή, από μία επιτροπή της Θεσσαλίας, όπου θα συμμετέχουν όλοι», κατέληξε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, Νίκος Παπαγεωργίου, στάθηκε στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλία, όπου εδώ και χρόνια έχει αναδειχθεί. «Εμείς απαιτούμε λύσεις και ζητάμε την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και την ευημερία των πολιτών της».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΕΕ ΠΤ Θεσσαλίας, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το Οικονομικό Επιμελητήριο που αφορούν την ανάδειξη του τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, η συζήτηση του masterplan και τέλος να ακουστούν οι φορείς.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, υπήρξε ομιλία του τ. προέδρου ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, τ. Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Ν. Λάρισας, Κώστα Γκούμα σχετικά με το «ενιαίο και ρεαλιστικό σχέδιο» που θα πρέπει να υπάρξει.

Ομιλία από την Χημικό Μηχανικό, Συντονίστρια Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Σταυρούλα Τσιτσιφλή, σχετικά με τις «πλημμύρες και ξηρασία στη Θεσσαλία.

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Συντονιστής Μόνιμης Επιτροπής ΕΣΠΑ & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, Ιωάννης Τόλιας, που αναφέρθηκε στα δεδομένα πίσω από τη νέα RIS3 της Θεσσαλίας, ενώ ο πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας ανέλυσε την οικονομική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.