«Ντουμάνιασαν» την ατμόσφαιρα τζάκια και σόμπες

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω του κρύου είχαμε αέρια ρύπανση σε υψηλά επίπεδα καθώς φαίνεται ότι οι Λαρισαίοι άναψαν τα τζάκια και τις σόμπες καθώς στην περιοχή μας καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ιδίως τις πρωινές και μεταμεσονύκτιες ώρες έφτασαν έως και τους -7 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια στην εξίσωση της επιπλέον μόλυνσης για την ατμόσφαιρα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνουν και καυστήρες πετρελαίου που πιθανόν δεν έχουν συντηρηθεί. Τα στοιχεία που μας δίνει ο Σταθμός μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου της Περιφέρειας στο κέντρο της πόλης είναι αποκαλυπτικά της όλης κατάστασης. Μάλιστα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναμένεται να τοποθετήσουν εντός του 2020 άλλους δύο τέτοιους σταθμούς μέτρησης εντός της Λάρισας- πιθανόν και σε περιοχές εκτός του κέντρου- ώστε πλέον να μπορούμε να δούμε τις περιοχές που έχουμε πιο αυξημένη αέρια ρύπανση συγκρίνοντας τα στοιχεία. Ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί τα σημεία που θα τοποθετηθούν.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις για την αύξηση της αέριας ρύπανσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου μήνα που έχουμε στα χέρια μας από τις μετρήσεις φαίνεται ότι από τις αρχές του χρόνου τουλάχιστον για τρεις ημέρες είχαμε σημαντικές υπερβάσεις στην μόλυνση της ατμόσφαιρας στην πόλη. Μιλάμε για υπερβάσεις, που κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τα 100 μg/m3, που στην ουσία είναι το όριο για συστάσεις στον πληθυσμό καθώς συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Τέτοιες υπερβάσεις καταγράφονται στις 4, 11 και 12 Ιανουαρίου.

Στις 4 Ιανουαρίου ο σταθμός καταγράφει κατά μέσο όρο 109 μg/m3 στην ατμόσφαιρα της Λάρισας. Την υψηλότερη μέτρηση του τελευταίου μήνα. Όμως αν δούμε ανά ώρα τα αποτελέσματα από το απόγευμα η μέτρηση δείχνει να ανεβαίνει ο δείκτης στα 104 μg/m3 και τα μεσάνυχτα προς την 5η Ιανουαρίου να είναι 209 μg/m3! Την ίδια ημέρα, τις μεσημβρινές ώρες, επίσης καταγράφονται συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μg/m3.

Το διήμερο όμως που η μόλυνση χτύπησε «κόκκινο» είναι τα περασμένο Σαββατοκύριακο. Στις 11 Ιανουαρίου ο σταθμός κατέγραψε αέρια μόλυνσης που έφτανε κατά μέσο όρο τα 104 μg/m3. Όμως στη 1 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας η μόλυνση εκτοξεύτηκε στα 195 μg/m3, αλλά και στις 10 το βράδυ έδειχνε 161 μg/m3.

Στις 12 Ιανουαρίου τα στοιχεία κατά μέσο όρο δείχνουν μόλυνση που έφτασε κατά μέσο όρο τα 101 μg/m3. Αλλά στη 1 τα ξημερώματα ο δείκτης έδειξε 171 μg/m3 και 173 μg/m3, αντίστοιχα στις 3 το μεσημέρι.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ακόμη και σε ημέρες, που η μέτρηση είναι κάτω από τα 100 μg/m3, που είναι όριο όπου οι αρχές προβαίνουν σε συστάσεις είχε για κάποιες ώρες -κυρίως βραδινές- υπερβάσεις αυτού του ορίου.

Ως όριο επιφυλακής πάντως ορίζονται κατά μέσο όρο τα 150 μg/m3 ανά ημέρα.

Κ. Αγοραστός: Δύο νέοι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης στη Λάρισα

Σε δήλωσή του στη larissanet o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημειώνει ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αέρια ρύπανση, αλλά τονίζει με νόημα πως υπάρχει και ατομική ευθύνη του καθενός για την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα ανακοινώνει την αγορά 8 νέων σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης για την Θεσσαλία. Δύο εξ’ αυτών θα εγκατασταθούν στη Λάρισα.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας και δεν παίζουμε με την υγεία των πολιτών. Έχουμε αποδείξει την ευαισθησία μας, έχουμε αποδείξει ότι προβαίνουμε σε άμεσες ενέργειες όποτε χρειαστεί, έχουμε βάλει υψηλές ποινές και έχουμε προχωρήσει σε αργία παραγωγικών διαδικασιών» τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και συμπληρώνει: «Χρησιμοποιούμε κάθε σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο για να εντοπίσουμε αν υπάρχει αέρια ρύπανση, από πού προέρχεται και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Πήραμε την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας την αγορά 8 νέων σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης για όλη την Περιφέρεια εκ των οποίων οι δυο θα εγκατασταθούν στην πόλη της Λάρισας. Θα ήθελα να επισημάνω όμως και την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, πως η συμπεριφορά μας ως πολίτες μιας κοινωνίας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής μας, και γενικά την ισορροπία της κοινωνίας».

Συστάσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα

Σε συστάσεις προχώρησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την αύξηση της αέρια ρύπανσης:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται προς τους πολίτες:

Ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.