Ο Όλυμπος στο μικροσκόπιο των φωτογράφων απ όλο τον κόσμο

Στο πλαίσιο του έργου  “OLYMPUS+” προκηρύσσεται  διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα: «Τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του  Ολύμπου-Πηγή ζωής και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο μυθικό βουνό», που  ξεκινά στις  1 Απριλίου 2022  και λήγει στις  30 Σεπτεμβρίου  2022 ( ώρα 24:00 ), με δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής  όλων των   ερασιτεχνών φωτογράφων , ηλικίας άνω των 15 ετών, οποιασδήποτε υπηκοότητας ,Ελλήνων και Αλλοδαπών.

Διοργανωτής Φορέας είναι ο Χιονοδρομικός – Ορειβατικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ελασσόνας «O Όλυμπος», που έχει αναλάβει, πέρα από τις άλλες δράσεις στα πλαίσια του έργου, να υλοποιήσει τη Δράση 8, που αφορά τη διοργάνωση του φωτογραφικού διαγωνισμού, με τη συνεργασία και την   υποστήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Κισσάβου -Ελασσόνας.

Αντικείμενο του φωτογραφικού διαγωνισμού

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποθανατίσουν, μέσα από τον φωτογραφικό φακό:

  1. τα περίφημα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου, όπως : το τσάι , η ρίγανη, το χαμομήλι, το μελισσόχορτο, τη μαντζουράνα, τη λεβάντα, το φασκόμηλο, τη μέντα, το δενδρολίβανο κ. ά.  και
  2. τις επιπτώσεις που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή στο Όλυμπο, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές,, καταστροφή βιοποικιλότητας, ξηρασία, αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.

Ανακοίνωση νικητών-βραβεία-κινητή έκθεση

Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του παρόντος διαγωνισμού θα αξιολογηθούν από  Ειδική Καλλιτεχνική και Επιστημονική Επιτροπή (φωτογράφοι, βοτανολόγοι, περιβαλλοντολόγοι) που έχει ,ήδη, συσταθεί, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού, η Ειδική Επιτροπή θα επιλέξει τις καλύτερες φωτογραφίες και θα ανακηρυχθούν οι νικητές. Τα ονόματα των νικητών ή νικητριών θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Έργου OLYMPUS+, μετά τη λήξη του διαγωνισμού. ( www.olympus-protect.gr ) και όλοι οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν με E-Mail.

Oι  τιμητικές διακρίσεις που θα δοθούν είναι τρία Βραβεία καλύτερης φωτογραφίας και τρεις Έπαινοι.

Στα Βραβεία καλύτερης φωτογραφίας ο 1ος νικητής θα κερδίσει μια φωτογραφική μηχανή και ο 2ος και 3ος νικητής από μια action camera.

Οι  σαράντα καλύτερες φωτογραφίες , θα αποτελέσουν το υλικό μιας ψηφιακής  φωτογραφικής έκθεσης , η οποία στην πορεία μπορεί να  εκτυπωθεί και να αποτελεί κινητή έκθεση, αναδεικνύοντας , όχι μόνο το έργο των φωτογράφων που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και θα προκριθούν ,αλλά θα αναδειχθούν και τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου,  όπως, επίσης και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε αυτόν.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.

Διοργάνωση ορειβατικών εξορμήσεων στον Όλυμπο

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού , προκειμένου να βοηθήσει τη γνωριμία των πολιτών με τα ΑΦΦ του Ολύμπου , θα διοργανώσει μέσα στο 2022 , τρεις ορειβατικές  εκδηλώσεις στο μυθικό βουνό με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου», που θα περιλαμβάνουν  τη γνωριμία με τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, τη γευσιγνωσία τους, όπως επίσης επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αγροκτήματα παραγωγής ΑΦΦ στον Όλυμπο.

Στις εξορμήσεις αυτές, που θα διαθέτουν οδηγό βουνού και ειδικό επιστήμονα- γεωπόνο,  μπορούν να λάβουν μέρος και ενδιαφερόμενοι να φωτογραφίσουν τα ΑΦΦ και τις επιπτώσεις της Κλιματικής  Αλλαγής στο μυθικό βουνό, συγκεντρώνοντας φωτογραφικό υλικό, που στη συνέχεια θα καταθέσουν στον διαγωνισμό.

Για  τις ημερομηνίες αυτών των εξορμήσεων στον Όλυμπο, αλλά και για όλες τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα , μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΧΟΠΣ Σπαρμού

( κ. Βίκυ Νίκου –Πρόεδρος Τηλέφ. 6937-261789, E-Mail : [email protected] ).

Συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας για την ανάδειξη του Ολύμπου

Η Δράση αυτή υλοποιείται με την ευθύνη του ΧΟΠΣ Σπαρμού, με τη στήριξη και τη συνεργασία της Φωτογραφικής  Λέσχης Λάρισας, που διαθέτει τεράστια εμπειρία και έχει καταξιωθεί στο χώρο.

Στη δράση αυτή θα συνδράμουν και οι άλλοι εταίροι του Έργου που είναι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αλλά και το ΚΠΕ Κισσάβου -Ελασσόνας

Η εξαιρετική εμπειρία, η ιστορία  και η αναγνωρισιμότητα της «Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας» προβλέπεται να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό φωτογράφων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ,έτσι ώστε να αποθανατίσουν το μυθικό βουνό, τον Όλυμπο και τα περίφημα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά του, που έχουν τόση αξία για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.

Ένα έργο-σπονδή για το μυθικό βουνό

Το έργο με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας –Olympus , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ , έχει εγκριθεί προς υλοποίηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το έργο αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και  την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής .

Το Έργο υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Ελασσόνας, τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση GreenPeace, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, το ΚΠΕ Μακρυνίτσας Μαγνησίας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ελασσόνας .

Όλες οι πληροφορίες για τον διαγωνισμό: www.olympusprotect.grwww.perrevia.net.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.