“Ο σιδηρόδρομος, μπαίνει στις ράγες”

Πίεση για έναρξη του έργου της ηλεκτροκίνησης Λάρισα – Βόλος

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 εντάχθηκε το έργο «ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ETCS L1 ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ», συνολικού προϋπολογισμού 57,7 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους. Αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αυτόματης προστασίας συρμών ETCS (European Train Control System) της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας μήκους 80 χλμ.

Το τμήμα γραμμής άρχεται από την Χιλιομετρική Θέση (Χ.Θ.) 303+100 με μέτρηση Πειραιάς – Πλατύ (Χ.Θ. 0+000,00 με μέτρηση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα) και το πέρας αυτού ευρίσκεται στην Χ.Θ. 80+441,00, στο πέρας του Σιδηροδρομικού Σταθμού (Σ.Σ.) Καλαμπάκας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός: «Ήρθε η ώρα της ηλεκτροκίνησης του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ξεκινά και η διαδικασία της κατασκευής.

Το έργο πρόκειται να κατασκευάσει η ΕΡΓΟΣΕ την οποία και καλώ να κάνει γρήγορα της διαδικασίες έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. Σε ότι αφορά το έργο της ηλεκτροκίνησης Λάρισα – Βόλος, το εντάξαμε το 2013 και ολοκληρώθηκε η διαπλάτυνση της γραμμής και απομένει η ηλεκτροκίνηση.
Έχουμε συμφωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο να ενταχθεί στο τομεακό ΕΣΠΑ και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σύντομα καθώς πιέζουμε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι ότι το έργο εντάχθηκε και προχωρά, παρά τις εντάσεις και τις φωνές κάποιων, οι οποίοι εύκολα βρίσκουν λάθη, διαγιγνώσκουν λάθος, δίνουν λάθος ερμηνείες και τελικά διαψεύδονται. Ο θεσσαλικός σιδηρόδρομος, ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, μπαίνει στις ράγες. Αυτό που αποτελούσε ένα άπιαστο όνειρο των Θεσσαλών γίνεται πραγματικότητα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.