Παπαστεργίου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Πάμε σε νέο εκλογικό νόμο για να λυθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας»

Μείωση των συμβουλίων μόνο σε μεγάλους δήμους και σε συγκεκριμένο ποσοστό η θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ

Τόσο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, όσο και για θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Δήμαρχος Τρικκαίων και  πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, θεωρώντας ότι ο τελευταίος εκλογικός νόμος προκάλεσε αρυθμίες σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων.

Αρχικά, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις ενστάσεις που υπάρχουν για τον εκλογικό νόμο που φαίνεται να προβλέπει μείωση στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια, επισημαίνοντας ότι σε κάποια μικρά σώματα δεν χρειάζονται περιορισμοί, ενώ σε μεγαλύτερα η μείωση δεν μπορεί να είναι άνω του 10%. «Σε ένα σώμα 45 μελών με 50 θέματα σε μία συνεδρίαση δεν είναι εύκολο να μιλήσουν όλοι και να εκφραστούν όλες οι απόψεις με τον χρόνο που απαιτείται. Αλλά η μείωση δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από 10%. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου όμως η μείωση φτάνει το 32%, που είναι μεγάλη μείωση που μπορεί να δουλέψει σε βάρος της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας. Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ, με τις μειώσεις να μην αφορούν τους πολύ μικρούς Δήμους. Πιστεύω ότι στη Βουλή θα μπορέσουμε αυτό να το ξανασυζητήσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Από την άλλη, τόνισε ότι το σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές μόνο προβλήματα δημιούργησε, τονίζοντας για παράδειγμα ότι ακόμη και σήμερα δεν μπορούν κάποιοι δήμοι να ψηφίσουν προϋπολογισμούς ή να περάσουν τροποποιήσεις. «Οπότε πάμε σε έναν νέο εκλογικό νόμο για να λυθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας. Προφανώς τις μεταφορές αρμοδιοτήτων προς τις οικονομικές επιτροπές θα πρέπει να τις δούμε μετά την ψήφιση του νόμου αλλά μέχρι τότε είναι αναγκαίο κακό» σχολίασε σχετικά ο κ. Παπαστεργίου, συμπληρώνοντας ότι την επομένη των επόμενων εκλογών θα ήταν λογικό και σωστό να επιστρέψουν αυτές οι αρμοδιότητες. «Καταλαβαίνω το στρεβλό του θέματος, αλλά είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν να δουλέψουν οι δήμοι» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, ο κ. Παπαστεργίου ρωτήθηκε και για το σενάριο της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, κάνοντας λόγο για διαφορετικά ενδεχόμενα, είτε αύξησης των εσόδων σε κάποιους Δήμους, ή ακόμη και για μείωση μέχρι και κατά 70%. «Θα πρέπει να δούμε ένα νέο μοντέλο για τον ΕΝΦΙΑ και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς αρμοδιοτήτων και θα πρέπει  να εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ».

Για τη σύσταση τεχνικών υπηρεσιών στους Δήμους ώστε να είναι σε θέση να κάνουν μικρά έργα: Είναι πρόβλημα και πρέπει να βρούμε πιο ευέλικτους τρόπους διοίκησης. Δεν έχει λειτουργήσει η υπηρεσία της ΕΤΑΑ ούτε το Μητρώο Μηχανικών. Είναι πρόβλημα για τους μικρούς Δήμους, κι εμείς έχουμε συνεργαστεί με μικρούς νησιωτικούς Δήμους αλλά και με πιο κοντινούς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η απορρόφηση κονδυλίων

Ειδικότερα για τα οικονομικά, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που μπήκε σε νέα τροχιά μετά την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ, με βασικό στόχο να απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων από το σύνολο των προγραμμάτων.

«Με τον κο Πέτσα έχει γίνει μία πιο φιλότιμη προσπάθεια για την υλοποίηση. Δεν υπήρχαν πλαφόν στις προσκλήσεις και κάθε δήμος κατέθεσε μεγάλα ποσά, κάτι που δημιούργησε ζητήματα στην υλοποίηση. Από τον Δεκέμβριο και μετά προσπαθήσαμε να λύσουμε, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες» σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.

Η διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Από εκεί και πέρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να σημειώνει ότι κάποια πράγματα μπαίνουν σε σειρά, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν και προβλέψεις για σημαντικά θέματα.

«Έβλεπα σποτ που έλεγαν οι φιλοζωικές ότι οι Δήμοι παίρνουν λεφτά για τη διαχείρηση των αδέσποτων. Ο Δήμος Τρικκαίων τον χρόνο παίρνει 2700 ευρώ ενώ δίνει πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για τη διαχείρισή τους. Υπάρχει και η ευθύνη των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Στο σύστημα των υιοθεσιών υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει με πολλές εμπλεκόμενες πλευρές, που δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα. Επίσης το νέο νομοσχέδιο έχει κάτι το τελείως στρεβλό, που λέει ότι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να αφήσει το ζώο στον Δήμο, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από εκεί και πέρα ακόμη και για ποινή. Οι Δήμοι δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα ζώα σε καταφύγια» ήταν το σχετικό σχόλιο του Δημάρχου Τρικκαίων.

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά για την αρμοδιότητα ελέγχου από πλευράς Δήμων σε βιομηχανικές μονάδες για φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι πάντα δύο έλεγχοι είναι καλύτεροι από έναν και θα να δούμε πώς μπορεί να ενταχθεί μία τέτοια διαδικασία στην κείμενη νομοθεσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.