Παπαστεργίου στο συνέδριο ΚΕΔΕ: «Οι δήμοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ενέργειας»

«Το κόστος ενέργειας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος για τους δήμους, που αδυνατούμε να καλύψουμε, κι έρχεται δύσκολος χειμώνας», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, τα νέα που θα έρθουν από την πλευρά του υπουργείου για χρηματοδότηση όσον αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου «θα είναι καλά», ώστε να μην αναγκαστούν οι δήμοι να οδηγηθούν σε αυξήσεις δημοτικών τελών καθαρισμού, φωτισμού, στην ύδρευση και άρδευση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλυσε στους συνέδρους όλα όσα συνέβησαν εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της θητείας, και στάθηκε ιδιαίτερα σε όλα όσα προσέφεραν οι δήμοι στη διάρκεια της πανδημίας. «Πετύχαμε πολλά, πάρα πολλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τα πετύχαμε όλα. Οι δήμοι δήλωσαν “παρών” από την πρώτη στιγμή της πανδημίας λες και ήταν έτοιμοι από καιρό. Ευθύνη και φροντίδα μας ήταν να μη νιώσει κανείς μόνος», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, ωστόσο, το παράπονό του ότι οι δήμοι δεν έχουν ενεργό ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ. «Και σε αυτό το ΕΣΠΑ που δομείται, φοβάμαι πως σε ελάχιστες περιφέρειες έγινε διαβούλευση με τους δήμους. Μαζί θα πρέπει να κινηθούμε. Το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να βάλει τους δήμους στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε τις προσκλήσεις από τις εφημερίδες», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνδέθηκε διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. «Η Αυτοδιοίκηση μας χρειάζεται όλους ενωμένους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

Ο περιφερειάρχης στάθηκε ακόμη στο κοινό συνέδριο που προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα περιφέρειες και δήμοι (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ), υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι «να αναδείξουμε τα κοινά προβλήματα και είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορέσουμε να φέρουμε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα για να γίνει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.