Παράταση προθεσμίας για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ζητά η ΛΑΣ Θεσσαλίας

Ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των ελαιοπαραγωγών για την έκτακτη ενίσχυσή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας Θεσσαλίας, γιατί με βάση την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ και αποκλείονται από το δικαίωμα ενίσχυσης αρκετοί που δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αγροτών, αλλά και ετεροεπαγγελματίες.
Συγκεκριμένα με το ΜΕΤΡΟ 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του ΠΑΑ, δόθηκε η δυνατότητα μόνο στους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν καλλιέργειες ελιάς να υποβάλλουν αίτηση έως τις 27.11.2020.
Η επιδότηση κυμαίνεται – ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων – από 300 -4.000 ευρώ/εκμετάλλευση.

Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή / χαρακτηρισμό τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (φορολογικό έτος 2019)», όπως ορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όποιος -σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ- τηρείται σαν “Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότης”, μπορούσε να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση.

Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πέρα από τους μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς και ένα μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών, αρκετοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται πολλοί δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το πρόγραμμα λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας να παρέμβει άμεσα προς το ΥΠΑΑΤ, ζητώντας να δοθεί επαρκής χρονικά παράταση για την υποβολή της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα. Επίσης να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς (βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς), κατά κύριο επάγγελμα και μη ελαιοπαραγωγούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.