Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας: 68 εικονικές δηλώσεις από 300 έως 600 ευρώ η καθεμία

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη περιβόητη υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον κορονοϊό με «έδρα» Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Από την έρευνα εντοπίστηκαν 68 εικονικές δηλώσεις, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα.

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα (22.11.2021) ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος που διερεύνησε τη γνωστή υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών για τον Covid-19, που έλαβαν χώρα σε Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας βρέθηκαν 68 εικονικές δηλώσεις.

Μάλιστα, οι 22 από αυτές (σ.σ. δηλώσεις – μαϊμού) περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Για την υπόθεση έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 48 ατόμων για – τα κατά περίπτωση – αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή επτά ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη διοικητική υπάλληλος χρέωνε από 300 μέχρι και 600 ευρώ το άτομο για να τους εκδώσει τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας: Το χρονικό
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στις 28 Αυγούστου 2021, η διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας, με ηγετικό ρόλο στην «εγκληματική ομάδα», καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας.

Ακολούθως, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi ).

Ο ρόλος της επικεφαλής του κυκλώματος
Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη διοικητική υπάλληλος, έχοντας και τον ρόλο του «εγκεφάλου», προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ενδιαφερόμενους.

Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας:

-προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών),

-προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών και

-κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

-Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η σχηματισθείσα δικογραφία έχει υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και διαβιβάστηκε σε ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.