Πλημμύρες Θεσσαλίας: Βαρύ κατηγορητήριο για Αγοραστό και άλλα 3 στελέχη της Περιφέρειας

«Καταπέλτης» είναι το κατηγορητήριο κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, και ακόμα εννιά προσώπων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για τη διαχείριση της φονικής πλημμύρας που είχε εκδηλωθεί στις 18/19 Σεπτεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας.

Ήταν τότε που ξέσπασε ο μεσογειακός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ», έπεσαν τεράστιες ποσότητες βροχής και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Η δίκη θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην περιφερειάρχης και τρία ακόμα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας φέρονται να παρέλειψαν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

1.Στην εκτέλεση-προγραμματισμό προς εκτέλεση, αντιπλημμυρικών έργων, βάσει ενός οργανωμένου μεθοδολογικού πλαισίου και ολοκληρωμένου σχεδίου μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμών, σε θέσεις της Π.Ε. Καρδίτσας και δη στους ποταμούς Πάμισο, Καράμπαλη, Καλέντζη, στο ρέμα Γαβρά, που να περιλαμβάνει μελέτη, προγραμματισμό και κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων από την ορεινή λεκάνη απορροής μέχρι και την πιο πεδινή περιοχή, τόσο στη λεκάνη απορροής όσο και κατά μήκος των φυσικών υδατορεμάτων, τα οποία αποβλέπουν στην ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και σε ολοκληρωμένη και συστηματική διαχείριση τόσο της επιφανειακής απορροής, όσο και των παραγόμενων φερτών υλικών αλλά και της ορεινής λεκάνης απορροής… ».

2.Στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

3.Σε πράξεις οριοθέτησης όλων των κύριων υδατορεμάτων, καθ’ όλο το μήκος τους στης ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας.

4.Σε έργα αποκατάστασης-καθαρισμό των ποταμών, ρεμάτων, παραποτάμων και δη των ποταμών Πάμισου, Καλέντζη, Γαβρά, Καράμπαλη

5.Στην αστυνόμευση όλων των υδατορεμάτων της περιοχής, προκειμένου να συνταχθούν πρωτόκολλα αυτοψιών, κατόπιν πραγματοποίησης σειράς ελέγχων είτε κατόπιν καταγγελιών για παραβάσεις σε ρέματα είτε μετά από πλημμυρικά φαινόμενα είτε ως τακτικές επιθεωρήσεις σε ρέματα.

6.Σε πράξεις ορθής λειτουργίας και διαχείρισης των μόνιμων και ημιμόνιμων φραγμάτων, εντός της κοίτης των υδατορεμάτων που χρησιμοποιούνται για αρδευτικές ανάγκες της περιοχής

7.Σε πράξεις επικαιροποίησης υδρολογικών-υδραυλικών μελετών, με βάσει τις νέες σημειακές όμβριες καμπύλες του ΥΠΕΚΑ

8.Σε πράξεις τακτικού ελέγχου-καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ομβρίων υδάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους.

9.Σε πράξεις εποπτείας για τη διενέργεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της λειτουργικότητας των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Το iEidiseis επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Κωνσταντίνου Αγοραστού, ο οποίος ανέφερε ότι ο πελάτης του αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος φέρεται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- «από έλλειψη προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, όντας υπόχρεος λόγω της ιδιότητας του, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσαν οι παραλείψεις του και επέφερε το θάνατο άλλου, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς ενέργειας η οποία πηγάζει από το νομοθετικό πλαίσιο (…) αν και ήταν αρμόδιος βάσει του ισχύοντος νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να συντονίσει το δυναμικό και τα μέσα υπηρεσιών και φορέων, που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και να κινητοποιήσει το δυναμικό και μέσα, επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο παρέλειψε να το πράξει, αφού δεν έδωσε έγκαιρα εντολή στη μονάδα του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης ‘112/ΕΣΚΕΔΙΚ’ για μαζική και γεωστοχευμένη προειδοποίηση των πολιτών που βρίσκονταν στο Μουσάκι, ούτως ώστε να αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα όταν ήδη είχαν αρχίσει οι εδαφικές υποχωρήσεις και βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η φυσική καταστροφή». Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

Πηγή: ieidiseis.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.