«Πολλαπλασιάζονται καθημερινά τα κρούσματα σε παιδιά στη Λάρισα»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στις μικρές ηλικίες. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά από 4 έως 18 ετών. Η μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και φυσικά το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες επηρεάζει αυτά τα ποσοστά επίσης.

Η αύξηση αγγίζει το 14% στα παιδιά 4-18 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ 4 και 18 ετών, βάσει των οποίων την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέα κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με αυτή την ηλικιακή ομάδα (24% επί του συνόλου των μολύνσεων).

Ποια είναι όμως η εικόνα στην Λάρισα αναφορικά με τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό; Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει: «Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα έτσι και στη Λάρισα είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Κυρίως από την μετάλλαξη «Δέλτα» κατά 99,5% που κυριαρχεί σε αυτές τις ηλικίες, καθώς υπάρχει υπερμεταδοτικότητα. Όμως το θετικό είναι ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει βαριές νοσηλείες στα παιδιά.

Ότι αυξάνονται όμως καθημερινά οι νοσηλείες σε παιδιά ισχύει, αλλά αυξάνονται για το λόγο ότι αυξάνεται αλματωδώς και ο αριθμός των κρουσμάτων. Επίσης αυξάνονται οι παρακολουθήσεις από τους παιδιάτρους σε ότι αφορά τις ελαφριές περιπτώσεις των παιδιών που νοσούν με ελαφρά συμπτώματα στο σπίτι. Αυτό το βάρος όλο πέφτει στους ιδιώτες παιδιάτρους, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που κατά 90% είναι ιδιωτική.

Επίσης, από 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με το σχέδιο θα εμβολιάζουν οι γιατροί στο ιατρείο τους τα παιδιά και όχι μόνο αυτά, αλλά ενδεχομένως και τους γονείς αν το επιθυμούν.

Τι γίνεται με τους ανεμβολίαστους γιατρούς στη Λάρισα

Στην πόλη της Λάρισας εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι ανεμβολίαστοι γιατροί όπως σε όλη την Ελλάδα. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Γιαννακόπουλος θα τονίσει:

«Εμείς δεν έχουμε εικόνα για το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών. Ωστόσο οι γιατροί οι ανεμβολίαστοι εννοείται σύμφωνα με τον νόμο έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους σύμφωνα με το ΦΕΚ.

Εμείς παρεμπιπτόντως δεν είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός για να δούμε ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έκλεισε το ιατρείο του ή όχι, αυτά μακριά από εμάς. Το υπουργείο Υγείας ή ΑΑΔΕ, αυτοί ελέγχουν. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν συμμετέχουν στους ελέγχους αυτούς. Σίγουρα ο καθένας είναι υπεύθυνος για την επιλογή του παρότι για εμάς είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Άρα από τα προβλεπόμενα οι ανεμβολίαστοι γιατροί μπορούν να βρεθούν εύκολα μέσω των καταστάσεων, μέσω των ΑΜΚΑ και βάσει ΦΕΚ έχουν πρόστιμο, έχουν αναστολή της σύμβασης όσοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ήδη πάντως η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει να πηγαίνει σε ιδιωτικά ιατρεία και ζητά πιστοποιητικά εμβολιασμού από γιατρούς και προσωπικό των ιατρείων.

Αθανασία Παύλου, onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.