Όλο και πιο κοντά φτάνει η ολοκλήρωση του παραλιακού άξονα Κεραμίδι – Ρακοπόταμος. Ένα εμβληματικό έργο που θα ενώσει τα παράλια του νομού Λάρισας με αυτά της Μαγνησίας, αλλά και του Κισσάβου με το Πήλιο, προσφέροντας μία διαδρομή στους ταξιδιώτες που θα κινούνται ανάμεσα στο βουνό με το γαλάζιο του Αιγαίου.
Περίπου τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του παραλιακού άξονα, με το έργο να παίρνει παράταση και να παραδίδεται εντός του 2025, σύμφωνα με την ενημέρωση της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας, κας Μαρίας Γαλλιού.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και χωροθετείται εντός των διοικητικών των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Το συνολικό μήκος αγγίζει περίπου τα 12,1 χλμ, εκ των οποίων τα 5.5 υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και τα 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας, με την χάραξη να έχει την αρχή ανάμεσα στους οικισμούς «Κεραμίδι» και «Καμάρι» και να καταλήγει στη διασταύρωση της οδού προς Σκλήθρο.
Το έργο
Αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αποτελεί η κατασκευή τμήματος της παραλιακής σύνδεσης των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας και δι’ αυτής η σύνδεση του ανατολικού Πηλίου, με τους οικισμούς του Νομού της Λάρισας και το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Πρόκειται για την κατασκευή οδού μήκους αρτηρίας περίπου 12 χλμ. και δύο ισόπεδων κόμβων. Το τμήμα της κύριας οδού στο Νομό Μαγνησίας αποτελεί νέα χάραξη βελτίωσης του υφιστάμενου χωματόδρομου, ενώ στο τμήμα του νομού Λάρισας βελτιώνει τον υφιστάμενο δρόμο.
«Σήμερα στο έργο έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο τους τα τεχνικά έργα. Έχουν ασφαλτοστρωθεί 6 χλμ. της οδού, ενώ 4 χλμ βρίσκονται σε επίπεδο οδοστρωσίας. Ο δρόμος είναι διανοιγμένος στο υπόλοιπο τμήμα του και υπολείπονται οι δύο κόμβοι στην αρχή και στο τέλος. Προς τούτο έλαβε προθεσμία περαίωσης μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2025», σημειώνει η κ. Γαλλιού.
Σκοπιμότητα έργου
Ρακοπόταμος – Κεραμίδι
Το έργο αυτό θα αποτελέσει την αρχή για την παραλιακή σύνδεση των νομών Λάρισας και Μαγνησίας όπως και την διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού δικτύου από νότο προς βορρά: Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός.
Η σκοπιμότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από τη συνεκτίμηση της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης αφενός και των χωροταξικών δεδομένων/αναγκών της ευρύτερης περιοχής αφετέρου: Οι περιοχές αυτές συγκροτούν την ανατολική παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ν. Μαγνησίας, Ν. Λάρισας) με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη μορφολογία του ανάγλυφου και το σημαντικό απόθεμα φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελούν περιοχές απομακρυσμένες από τα κύρια αστικά κέντρα και άξονες ανάπτυξης με ιδιαίτερα αναπτυξιακά προβλήματα μετάβασης σε διαφορετικά πρότυπα αγροτικής οικονομίας συνδεδεμένης με την τουριστική ανάπτυξη.
Η συγκεκριμένη σύνδεση θα παίξει ρόλο σε μια προοπτική παράλληλης ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισμού.
Στοιχεία του έργου
Προβλέπεται:
-Η κατασκευή κύριας οδού μήκους 12,10km περίπου
-Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Κεραμιδίου (μορφής «ταυ»)
-Η κατασκευή ισόπεδου κόμβου Σκλήθρου (μορφής «ταυ»)
-Η αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών οδών που συμβάλουν στην κύρια οδό.
-Η κατασκευή οπλισμένων επιχωμάτων και τοίχων αντιστήριξης.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET