Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας: Τέσσερις αιτίες για τη νέα έκρηξη του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Με ένταση επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο κορωνοϊός, μετά την αλματώδη άνοδο στον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι «η πανδημία δεν έχει λήξει»… Αυτή είναι η φράση που υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, στο πλαίσιο όσων δηλώνει στη larissanet.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας παραθέτει τις τέσσερις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην έξαρση και τονίζει ότι «μείζον πρόβλημα είναι οι επαναλοιμώξεις που σήμερα αποτελούν το 20% των μολύνσεων με αυξητικές τάσεις τις επόμενες μέρες και κύριο χαρακτηριστικό την ενδεχόμενη διαφορετικής βαρύτητας νόσηση κάθε φορά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, όπως και τα κύρια χαρακτηριστικά που θα έχει κατά την τρέχουσα φάση.

Ο Κ. Γιαννακόπουλος αναλύει τους λόγους για τους οποίους στη Λάρισα καταγράφεται – και πάλι – μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε ότι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης δηλώνει πως «τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν πιέζονται ιδιαίτερα, ενώ τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο σπίτι από τους γιατρούς της ΠΦΥ, ιδιώτες και κρατικούς».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας προτείνει τη λήψη μέτρων και μιλά για τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να θωρακιστούν – κατά το δυνατόν – από τη νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Κύριε Πρόεδρε, ποιές είναι – κατά τη γνώμη σας – οι αιτίες που οδήγησαν στη σημαντική άνοδο του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού;

Τέσσερις είναι οι κύριες αιτίες: η υπερμεταδοτικότητα  των υποπαραλλαγών Όμικρον 4  και Όμικρον 5  σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές και κυρίως με την Όμικρον, λόγω ότι εγγενώς είναι απλώς καλύτερες στο να μεταδίδονται. Δεύτερη αιτία αποτελεί η ανοσολογική διαφυγή των προηγούμενων παραλλαγών από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια και την ανοσία από την νόσηση, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι επαναλοιμώξεις,  περισσότερο μάλιστα και από 2 φορές. Η  τρίτη αιτία είναι η κατάργηση των προστατευτικών μέτρων και κυρίως της μάσκας. Τέλος, τέταρτη αιτία είναι η αυξημένη κινητικότητα και κοινωνικότητα του καλοκαιριού.

Μείζον πρόβλημα οι επαναλοιμώξεις που σήμερα αποτελούν το 20% των μολύνσεων με αυξητικές τάσεις τις επόμενες μέρες και κύριο χαρακτηριστικό την ενδεχόμενη διαφορετικής βαρύτητας νόσηση κάθε φορά.

Πώς μπορείτε να σκιαγραφήσετε την εξέλιξη που θα έχει η νέα έξαρση σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα και τα κύρια χαρακτηριστικά της;

Πιστεύουμε πως τις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες θα υπάρξει η κορύφωση και μετά θα ακολουθήσει η αποκλιμάκωση του 6ου κύματος. Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι ελαφρότερες νοσήσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα και η μικρότερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, παρόλο που οι σκληροί δείκτες (βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ-θάνατοι) θα επηρεαστούν αρνητικά τις επόμενες μέρες. Το ήδη υπάρχον, έστω και ατελές, τείχος ανοσίας από τον εμβολιασμό και την νόσηση, αλλά και ίδια η φύση των υποπαραλλαγών αυτών θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λάρισα, για μία ακόμη φορά, είναι μεταξύ των περιοχών όπου παρατηρείται σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Ποιό είναι το «προφίλ» της έξαρσης σε τοπικό επίπεδο;

Η Λάρισα είναι μια πόλη ζωντανή, με πολύ αυξημένη κοινωνικότητα και πολλούς χώρους διασκέδασης. Δεδομένου ότι η ηλικιακή έξαρση των μολύνσεων είναι από 18 έως 24 ετών, είναι φυσικό και επόμενο να είμαστε στις πρώτες θέσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία αναστολής των πάσης φύσης δραστηριοτήτων της νεολαίας. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους, που αντί να τρέξουν να εμβολιαστούν από την άνοιξη ακόμα με την 4η δόση, συζητούν στις παρέες τους «επιστημονικά» το εάν και πόσο το εμβόλιο τους καλύπτει.

 

Έχει υπάρξει επιβάρυνση στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπως και στην κίνηση προς τους ιδιώτες γιατρούς;

Τα νοσοκομεία της Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν πιέζονται ιδιαίτερα. Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο σπίτι από τους γιατρούς της ΠΦΥ, ιδιώτες και κρατικούς. Τίποτα δεν θυμίζει την κόλαση προηγούμενων εξάρσεων. Οι αυξήσεις στις εισαγωγές αφορούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και ιδιαίτερα αν αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως η αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα χειρότερα δεν πρέπει να λησμονούνται.

Τί πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο μέτωπο του κορωνοϊού; Είναι αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων;

Τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο γιατί δεν είναι μόνο αν θα γεμίσουν ή όχι τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα των ανθρώπινων απωλειών, η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν καθώς και η long και post covid. Συνεπώς, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας (ΜΜΜ,  κλειστοί χώροι) και ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, ιδιαίτερα σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, παρόλο που είναι δύσκολα να συμβαδίσουν με τις διακοπές.

Καθώς αναπτύχθηκε ευρεία συζήτηση, με διαφορετικές απόψεις, για το θέμα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Τί κλίμα επικρατεί μεταξύ των συμπολιτών και ποιες είναι οι συστάσεις που εσείς κάνετε για το θέμα;

Η πολυγλωσσία, κυρίως επιστημονική, που αναπτύχθηκε με αφορμή την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 (2η αναμνηστική) δεν πρέπει να επαναληφθεί, γιατί έτσι θολώνει το τοπίο, στέλνει λάθος μήνυμα προς τους πολίτες και κλονίζει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ιατρική επιστήμη. Οι επιστήμονες, αρμόδιοι και μη, θα πρέπει να βρίσκονται μαζί με την πολιτική διαχείριση στην ίδια ρότα και να διατυπώνουν τις απόψεις τους με περισσότερη σκέψη και σοβαρότητα, για να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας αφού έλαβε υπόψη του τα τελευταία τοπικά και διεθνή επιστημονικά ιατρικά δεδομένα, δημοσιοποίησε τις προτάσεις του με σαφήνεια και συνέστησε να κάνουν την 4η δόση όσοι από τους συμπολίτες μας ήταν άνω των 60 ετών και την αγνόησαν την άνοιξη, όπου είχαν ανοίξει οι αντίστοιχες πλατφόρμες καθώς και τα ευάλωτα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, συνέστησε προαιρετικά την 4η δόση από την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών σε όσους ήθελαν να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, να ταξιδέψουν ή να πάνε διακοπές, σε όσους διαβιούν με ευάλωτα άτομα και συνωστίζονται εργασιακά.

Μπορούν από τώρα να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο;

Η πανδημία δεν έχει λήξει. Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, μεταλλάσσεται και επανέρχεται. Τους τελευταίους μήνες παροτρύνουμε συνεχώς να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ειδικά με πρώτες αναμνηστικές δόσεις, για να προστατεύσουμε τον κόσμο πριν από το χειμώνα.Η κυκλοφορία του επικαιροποιημένου εμβολίου που θα καλύπτει την Όμικρον4 και την Όμικρον 5 αλλά και όλες τις υποπαραλλαγές που εμφανίζουν αντισωματική διαφυγή, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την covid 19 το φθινόπωρο, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα πειστούν όλοι οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, που άλλωστε αποτελεί ίσως την μοναδική ασπίδα προστασίας.

Πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας πραγματοποίησε παρέμβαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς Covid. Πώς καταγράφεται πλέον η εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο ασθενείς που διαγιγνώσκονται με covid 19 στις αργίες να μην μπορούν να λάβουν την κατάλληλη αντιική αγωγή έγκαιρα καθόσον οι ταχυμεταφορές δεν λειτουργούν. Με έγγραφο μας προς τον ΕΟΠΥΥ ζητήσαμε να προμηθεύσει τα φαρμακεία των νοσοκομείων με τα φάρμακα αυτά ώστε να διατίθενται στις κατηγορίες των ασθενών που τα έχουν ανάγκη άμεσα. Είμαστε σε αναμονή της αποδοχής και υλοποίησης της πρότασής μας.

Τι συνιστάται εσείς στους πολίτες ώστε να θωρακιστούν – κατά το δυνατόν – από τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού;

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και ατομική ευθύνη. Εμβολιασμός με αρχικές και αναμνηστικές δόσεις για όλους τους πολίτες.  Χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες σε περιπτώσεις συνωστισμού. Όλοι έχουμε κουραστεί, η οικονομία μας είναι υπό μεγάλη πίεση και θέλουμε όλοι κανονικότητα. Όχι όμως εις βάρος της προσωπικής μας αλλά και της δημόσιας υγείας.

Κλείνοντας, πώς εξελίσσεται η διαδικασία επιλογής προσωπικού ιατρού από τους πολίτες; Ποιές είναι οι θέσεις σας σχετικά με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί η Κυβέρνηση;

Ο  νόμος 4931/2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα φιλοδοξεί να εγκαταστήσει ένα ενιαίο, καθολικό και άμεσα προσβάσιμο σύστημα ΠΦΥ, με κεντρικό άξονα τον προσωπικό γιατρό και αξιοποίηση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας, που θα επιλέγεται ελεύθερα από τους ασθενείς. Εμπεριέχει αρκετές διαχρονικές θέσεις του ιατρικού κινήματος, διατηρεί όμως κάποια μελανά σημεία όπως πχ το clawback και τα ποιοτικά κριτήρια των εργαστηριακών μηχανημάτων.

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί κυρίως από τρεις βασικούς παράγοντες: Πρώτον, από την συμμετοχή των γιατρών, δεύτερον από την γενναία χρηματοδότηση και τρίτον από την αξιοπιστία εφαρμογής του, καθόσον ήδη ορισμένες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και το πλαίσιο σύμβασης που προτείνεται προς τους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ δεν συνάδουν με το πνεύμα και τις αρχές του νομοθέτη, ενώ απαιτείται παράλληλα πλήρης αποσαφήνιση ορισμένων θολών σημείων.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.