Προοπτικές από την αδελφοποίηση Λάρισας – Ανάπα

Σε γερά θεμέλια, μπορεί να στηριχθεί η αδελφοποίηση της Λάρισας με την πόλη Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις επαφές που πραγματοποίησαν τα μέλη της αποστολής του Δήμου Λαρισαίων στην ρωσική πόλη.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η αποστολή του Δήμου Λαρισαίων, επέστρεψε στις αρχές της εβδομάδας από το ταξίδι στην Ανάπα. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δυο πόλεων και σε ανταπόδοση της φιλοξενίας της αντιπροσωπείας της Ανάπα, το περασμένο Δεκέμβριο στη Λάρισα.

Στην αποστολή του Δήμου Λαρισαίων μετείχαν ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Παν. Νταής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημ. Γεωργάκης και Αθαν. Μαμάκος και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Περ. Καμάρης. Παράλληλα συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ Χρήστος Τοπαλίδης

Η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα τόσο από την δημοτική αρχή της Ανάπας όσο και από την εκεί πολυπληθή ελληνική κοινότητα. Μια πανέμορφη λουτρόπολη, θέρετρο, τόπος διακοπών για τους Ρώσους από παλιά, με ιδιαίτερη ανάπτυξη την τελευταία εικοσαετία. Με ιαματικά νερά και κέντρα αποκατάστασης. Με πολύ πράσινο και πάρκα, εκτεταμένο πεζοδρομημένο κέντρο και παραλία.

Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γοργιππίας, ελληνικής αποικίας από το 400π.χ., όπου οργανώθηκε ένα εκπληκτικό δρώμενο που αφηγούνταν την ιστορία της παρουσίας του ελληνισμού από την αρχαιότητα στα ρωσικά και ελληνικά, τη μεταφορά της γνώσης της οινοποίησης της κεραμικής της υφαντικής στην πόλη από του αρχαίους Έλληνες. Παράλληλα οργανώθηκαν επισκέψεις σε αξιοθέατα, σε οινοποιεία και καλλιέργειες της περιοχής και σε γειτονικές πόλεις όπου το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί ακόμη και σήμερα όπως στο Νοβοροσίσκ, το Γκελεντζίκ , την Καμπαρντίνκα. Επίσης η αποστολή του Δήμου κατέθεσαν λουλούδια στ στο Μνημείο της «Στρατιωτικής Δόξας» της πόλης.

Είναι κοινή η εκτίμηση των μελών της αντιπροσωπείας του Δήμου Λαρισαίων, ότι η ισχυρή ελληνική κοινότητα σε συνεργασία με τους Δήμους Λαρισαίων και Ανάπα και η αντίστοιχη υποστήριξη από την εδώ ελληνική κοινότητα των Ποντίων, αποτελεί μια ισχυρή βάση και αναδεικνύει μια ιδιαίτερη δυναμική, που μπορεί να δημιουργήσει μια αδελφοποίηση πρότυπο. Σημειώνεται ότι μόνο στην πόλη της Ανάπα ζουν 4.500 μέλη της ελληνικής κοινότητας, ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια του Κράσνονταρ, διαμένουν 45.000 κάτοικοι ποντιακής καταγωγής. Μια αδελφοποίηση που θα διαχέεται στις κοινωνίες των δύο πόλεων με δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης σε όλους τους τομείς, του πολιτισμού, της παράδοσης, της εκπαίδευσης αλλά και στο πολύ σημαντικό αλλά δύσκολο τομέα της τοπικής οικονομίας. Στον τομέα αυτό απαιτείται μια συνεργασία με τους εδώ παραγωγικούς φορείς, συνεργασία που ο Δήμος Λαρισαίων επιδιώκει και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό δημιούργησε την ομάδα υποστήριξης της αδελφοποίησης με σκοπό να καταγραφούν ιδέες προς υλοποίηση σε όλους τους τομείς.

Μια δράση που προτάθηκε από το Δήμο Λαρισαίων και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Ρωσική πλευρά είναι η φιλοξενία μαθητών από την Ανάπα στις θερινές Κατασκηνώσεις. Έτσι στις 29 Ιουνίου ο Δήμος Λαρισαίων υποδέχεται 24 μαθητές και μαθήτριες με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς, για να γνωρίσουν την πόλη, τον πολιτισμό της και να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις. Από τις 3 μέχρι τις 12 Ιουλίου θα φιλοξενηθούν στις Κατασκηνώσεις του Πλαταμώνα συμμετέχοντας μαζί με τους Έλληνες μαθητές στις προγραμματισμένες δραστηριότητες. Αντίστοιχα προτάθηκε να φιλοξενηθούν μαθητές από τη Λάρισα στις κατασκηνώσεις της Ανάπα για την επόμενη χρονιά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.