Πρωτοφανές και σπάνιο φαινόμενο για τη Λάρισα τα 9 μποφόρ

Κόπηκαν πάνω από 30 δέντρα

Στιγμές που ίσως να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και δεκαετίες για να τις ξαναζήσουμε, εκτυλίχθηκαν χθες Πέμπτη στην πόλη της Λάρισας, εκεί όπου άνεμοι έντασης ακόμη και 9 μποφόρ σάρωναν τα πάντα.

Πόσο σύνηθες είναι αυτό για τη Θεσσαλική πρωτεύουσα και γιατί συνέβη; Ο μετεωρολόγος – μαθηματικός κ. Φάνης Τακούδης εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο onlarissa.gr: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο το οποίο σαφώς και έχει μικρή συχνότητα, δηλαδή μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και πολλά χρόνια για να το ξαναδούμε. Το ιδιαίτερο όμως στα χθεσινά φαινόμενα δεν ήταν τόσο η έντασή τους, αλλά η έκτασή τους αφού ξεκινούσαν από τη βόρεια Ευρώπη, την Ολλανδία και έφθαναν μέχρι την Κρήτη. Αυτός ο συντονισμός πιέσεων που δημιούργησε και τα μποφόρ είναι σπάνιος και μοναδικός λόγω του εύρος του».

Μόνον χθες στη Λάρισα κόπηκαν από τον αέρα πάνω από 30 δέντρα, ενώ καταγράφηκαν δεκάδες άλλα περιστατικά με πτώσεις σοβάδων, μπαζών από πολυκατοικίες, αλλά και τζαμαριών από κτίσματα.

Η κατάσταση από σήμερα Παρασκευή έχει ήδη ομαλοποιηθεί, με τον καιρό σύμφωνα με τον κ. Τακούδη να είναι αίθριος, όπως ακριβώς αναμένεται και αύριο Σάββατο. Την Κυριακή αναμένονται κάποιες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας που εκτιμάται πως θα δώσουν χιονοπτώσεις, αλλά και βροχοπτώσεις κατά τόπους στα πεδινά, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η Λάρισα.

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα ωστόσο, τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν.

newsroom onlarissa.gr

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2018/01/19/protofani-ke-spanio-fenomeno-gia-ti-larisa-ta-9-bofor-kopikan-pano-apo-30-dentra-tin-pebti/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.