Ρ. Αντωνοπούλου: H ανεργία στην Θεσσαλία υποχώρησε στο 20%

Στα τέλη του 2018 η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από το 20%, ανέφερε στο αναπτυξιακό συνέδριο

«Η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της απασχόλησης είναι ότι την περίοδο 2010-2014 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκαν κατά 260.000», τόνισε η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στην ομιλία της στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλία. «Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Από 26,5% το 2014, σήμερα βρίσκεται στο 21,1% και στα τέλη του 2018 αναμένεται να πέσει κάτω από το 20%» εκτίμησε η κ. Αντωνοπούλου και συνέχισε:

«Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έγιναν χάρη στο μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και χάρη στις πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας. Δεν πανηγυρίζουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζουμε στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση, όση και όπου χρειάζεται, αξιοποιώντας τα δεδομένα που μας παρέχει το Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα. Με αυτόν τον τρόπο ένας στους τρεις ωφελούμενους βρήκε μία θέση εργασίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επιπλέον, μέσα από τη νέα γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας προσφέρουμε μία προσωρινή θέση εργασίας στις πιο ευάλωτες ομάδες ανέργων, που είναι οι μακροχρόνια άνεργοι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι πολύ δύσκολα προσλαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα».

Η Αν. Υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης σχεδόν 17.000 άνεργοι. «Η ανεργία πέρυσι, το δεύτερο τρίμηνο, ήταν στο 25%, φέτος, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η ανεργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υποχώρησε στο 20%», συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου .

«Στον τομέα της απασχόλησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε περιφερειακές δομές, τις οποίες θα συγκροτούν η Περιφερειακή διοίκηση, οι παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς και τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να διαδραματίσουν τον επιτελικό ρόλο που απαιτείται για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μείωση της ανεργίας, που συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως περιοχής», συνέχισε η Αν. Υπουργός και κατέληξε:

«Η περιφερειακή διάσταση βρίσκεται από την αρχή στον πυρήνα των πολιτικών απασχόλησης της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η παρέμβασή μας στους απολυμένους των Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι προφανές ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με οριζόντιες πολιτικές, εκπορευόμενες αποκλειστικά και μόνο από την κεντρική εξουσία. Η περιφερειακή διάσταση όμως υπάρχει και στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ο οποίος πλέον αποκτά δυναμική».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.