«Σε πόσες συνοικίες γίνεται οπλοχρησία και βρέχει σκάγια;»

«Το ζητούμενο, για το κοινό καλό, είναι η προσοχή και το ενδιαφέρον εκ μέρους της Πολιτείας για την αναβάθμιση της συνοικίας» σημειώνουν κάτοικοι της συνοικίας της Νέας Σμύρνης Λάρισας σε υπόμνημά τους προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, η οποία ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Με αφορμή ειδικά τα φαινόμενα ηχορύπανσης, οι κάτοικοι στο υπόμνημά τους σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας που υπομένουν μια καθημερινή ταλαιπωρία υπό δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε μεγάλο τμήμα της συνοικίας.

Το περασμένο καλοκαίρι εκδόθηκε η Εγκύκλιος 14 (αρ. πρ. 4375/8-6-2023) της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, με θέμα: «Οι ρύποι από ήχους και θορύβους ως προσβολή του δικαιώματος της ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών». Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: Το ήρεμο φυσικά περιβάλλον ελεύθερο από ρύπους «και δη από ρύπους ήχων και εκπομπές θορύβων, είναι δικαίωμα που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα. Οι προσβολές (στην προσωπικότητά μας)… είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και σθεναρά». Συνεχίζοντας, καλούνται οι εισαγγελείς να εντείνουν το υπηρεσιακό ενδιαφέρον, «το οποίο πρέπει να παραμένει «ανύστακτον» (όχι, όμως, λόγω παράνομων ήχων και θορύβων)…».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί κάτοικοι της Νέας Σμύρνης παραμένουν «ανύστακτοι» περιμένοντας την παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών. Σε πόσες συνοικίες ενδέχεται κάποιος να μην κοιμηθεί για μέρες, επειδή κάποιοι γείτονες γλεντάνε – μέρα και νύχτα; Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ή ο κακός ύπνος επιφέρει ψυχοσωματικές συνέπειες που είναι επικίνδυνες για την υγεία και τις καθημερινές δραστηριότητες π.χ. για έναν επαγγελματία οδηγό.

Δεν θα αναλωθούμε περαιτέρω σε περιστατικά και γεγονότα καθόσον είναι γνωστά εν πολλοίς. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης έχουν ήδη απαντήσει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία οι φθορές, κλοπές κ.ά. περιστατικά δεν διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες συνοικίες της Λάρισας.

Αλλά αυτά τα στοιχεία μάς αφήνουν αδιάφορους, διότι δεν καταγράφεται η πραγματικότητα. Αναρωτιόμαστε σε πόσες συνοικίες γίνεται διάρρηξη σπιτιού και δεν καλείται η Αστυνομία; Σε πόσες συνοικίες γίνεται οπλοχρησία και βρέχει σκάγια; Σε πόσες συνοικίες ανήλικοι προκαλούν ζημιές σε αυτοκίνητα, σε δημ μόσιους χώρους, σχολεία, καίνε κάδους απορριμμάτων και οι αστυνομικοί (αν έρθουν) στέκονται; Σε πόσες συνοικίες ανήλικοι βρίζουν χυδαία τους αστυνομικούς οι οποίοι στέκονται; Σε πόσες συνοικίες το αστικό λεωφορείο αλλάζει δρομολόγιο μετά τη δύση του ήλιου υπό τον φόβο δολιοφθοράς; Δυστυχώς, ο κάτοικος της Νέας Σμύρνης έχει χάσει εν πολλοίς την εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία και τις Αρχές, σε τέτοιον βαθμό που όταν στοχοποιείται και γίνεται θύμα, δεν καλεί την Αστυνομία («διότι δεν θα κάνει τίποτα»), φοβάται να υπο- βάλει μήνυση για να μη στοχοποιηθεί περαιτέρω και πέσει εκ νέου θύμα χειρότερων επιθέσεων, καθώς νιώθει και είναι απροστάτευτος» καταλήγουν οι κάτοικοι, ζητώντας «να τηρηθούν οι νόμοι της Πολιτείας».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.