«Στέλναμε εξώδικα, επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά ακούγαμε μόνο υποσχέσεις»

Οι επικεφαλής των σωματείων εργαζομένων στον σιδηρόδρομο κατέθεσαν στον Εφέτη Ανακριτή την περασμένη Πέμπτη και τα στοιχεία για το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν άκρως αποκαλυπτικά.

Η Τασούλα Παπανικολάου μετέδωσε τις πληροφορίες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για το τι είπαν στον δικαστικό λειτουργό.

Όπως ανέφερε, οι τρεις επικεφαλής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας, ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ Νίκος Λάζου, ήταν ξεκάθαροι για την τραγωδία: Υπήρχε δυσλειτουργία του συστήματος ασφάλειας κυκλοφορίας εδώ και χρόνια.

«Στέλναμε εξώδικα, επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά ακούγαμε μόνο υποσχέσεις» τόνισαν.

Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι λόγω της ιδιότητάς τους έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τα συστήματα ασφαλείας. Όπως ανέφεραν, τα περισσότερα δεν λειτουργούσαν.

Μόνο από τον σταθμάρχη Λάρισας οι οδηγίες λόγω της μη λειτουργίας της τηλεδιοίκησης εδώ και 4 χρόνια
Ο Κώστας Γενηδούνιας, κάνει τη διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη πέντε με έξι φορές τον μήνα. Μετέφερε στον εφέτη ανακριτή τα όσα ο ίδιος έχει ζήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τη στιγμή που τέθηκε εκτός λειτουργίας η τηλεδιοίκηση. «Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια οι οδηγίες δίνονται μόνο από τον Σταθμάρχη Λάρισας.

Το τελευταίο διάστημα, από Οκτώβριο 2022 και μετά, είχαμε ενημερωθεί από τον εργοδότη μέσω του ΟΣΕ ότι τίθενται σε λειτουργία τα φωτοσήματα μεταξύ Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου, με κατεύθυνση προς Αθήνα. Ωστόσο και αυτά παρουσίαζαν πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μας δίνονται εντολές για υπερβάσεις ερυθρών φωτοσημάτων είτε μέσω ασυρμάτου είτε με υποδείγματα (τηλεγράφημα 1001)» κατέθεσε.

Πρόεδρος Μηχανοδηγών: Ποιοι ευθύνονται για τα προβλήματα που οδήγησαν στα Τέμπη
Στην ερώτηση επίσης για το ποιοι θεωρεί ότι ευθύνονται για τη δυσλειτουργία του συστήματος ασφάλειας κυκλοφορίας, μετά το συγκεκριμένο δυστύχημα, των Τεμπών, ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών απάντησε: «Όλοι οι φορείς, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα».

Οι τρεις επικεφαλής παρέδωσαν στον Εφέτη Ανακριτή τα εξώδικα και τα έγγραφα που έστελναν για χρόνια επισημαίνοντας τα προβλήματα αλλά και τους κινδύνους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.