Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η Γενική Γραμματέας Ισότητας

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους, πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινή Κούβελα. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γενικής Γραμματείας ΙσότηταςΟ κ. Παπαχαραλάμπους είχε την ευκαιρία να την ενημερώσει για την πολύπλευρη δράση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για τις δράσεις και τις πολιτικές της στον τομέα της ισότητας. Μεταξύ αυτών:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών ισότητας που προωθούνται μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και εξασφάλισε την συνέχιση λειτουργίας όλων των δομών που με επιτυχία λειτουργούσαν στα διοικητικά της όρια.
Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2.α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» εντάχθηκαν οι κάτωθι δομές:

– «Λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Βόλου», προϋπολογισμού 402.594 € με δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας το Δήμο Βόλου.
– «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στην Θεσσαλία / Δήμος Τρικκαίων», προϋπολογισμού 232.500 € με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Τρικκαίων.
– «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο / Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας», προϋπολογισμού 263.550 € με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕ.Θ.Ι.)
– «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Λαρισαίων», προϋπολογισμού 490.926 € με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Λαρισαίων.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε η ένταξη των 4 πράξεων στο Πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Η χρηματοδότηση αφορά στην συνέχιση της λειτουργίας για τρία έτη των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών που χωροθετούνται στην Θεσσαλία και περιλαμβάνονται στο Δίκτυο εξήντα μία (61) Δομών πανελλαδικής κάλυψης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, χρηματοδοτήθηκαν κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 και για τις οποίες πραγματοποιήθηκε Μελέτη Αποτίμησης της λειτουργίας τους από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.

Η λειτουργία των συγκεκριμένων Κέντρων θα γίνει με αντίστοιχους όρους ως προς το προσωπικό τους και τις μη μισθολογικές δαπάνες τους με αυτούς της λειτουργίας τους στην περίοδο 2007-2013. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας στοχεύουν στην παροχή φιλοξενίας, ασφάλειας, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης στις γυναίκες – θύματα βίας και στα παιδιά τους, στην διευκόλυνση στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται, καθώς και στην διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική με παραπομπή τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Ωφελούμενες από την παρέμβαση είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.). Στην περίπτωση των Ξενώνων Φιλοξενίας ωφελούμενοι είναι και τα παιδιά των γυναικών θυμάτων βίας. Επισημαίνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

Η ένταξη των πράξεων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, έρχεται σε συνέχεια συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και τις υπηρεσίες συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έχοντας ολοκληρώσει και τη διαβούλευση που προβλέπεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στόχευσης του Προγράμματος και ειδικότερα του Θεματικού Στόχου 9 που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. .

Τέλος η Περιφέρεια Θεσσαλίας προέβει στο σύνολο των προσκλήσεων των Κέντρων Κοινότητας (προβλέπονται 25 δομές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καλύπτοντας όλους τους ΟΤΑ της επικράτειάς της) τα οποία εκτός όλων των άλλων θα υποστηρίξουν την δικτύωση όλων των δομών Ισότητας (τυπικών και άτυπων) που λειτουργούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων των γυναικών στην περιοχή τους.
Οι αποφάσεις ένταξης πρόκειται να εκδοθούν στις αρχές του 2017 και η υλοποίηση των Κέντρων προβλέπεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάστηκε στην Καρδίτσα Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Επιχορήγηση του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας για τη λειτουργία κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στη Θεσσαλία».

Πρόσκληση α/α 019: «Κέντρα Κοινότητας».
Η προκηρυσόμενη πράξη αφορά στη δημιουργία και λειτουργία, από τους δυνητικούς δικαιούχους, Δομής με την ονομασία «Κέντρο Κοινότητας» για 3 έτη. Με βάση την οικεία ΚΥΑ, τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.