Στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας

Το εργαστήριο παραγωγής βιολογικών ζυμαρικών του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Τρικάλων επισκέφτηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νίκος Πουτσιάκας.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Τρικάλων είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και στοχεύει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και άλλα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες κατηγορίες. Προσφέρει κυρίως υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας και έχει ξεκινήσει και την ανάπτυξη παραγωγικής μεταποιητικής μονάδας.

Το εργαστήριο ασχολείται με την παραγωγή και πώληση βιολογικών ζυμαρικών και βοτάνων και στελεχώνεται από ψυχικά ασθενείς, εργαζόμενους στο χώρο ψυχικής και άλλα φυσικά πρόσωπα.

Κατά την επίσκεψη υπήρξε ενημέρωση από τον υπεύθυνο της δομής Κον Κώστα Φώλια, ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία του Κοι.Σ.Π.Ε. και τις δραστηριότητές του.

Διαπιστώθηκε η σημαντικότητα του θεσμού, αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του, κυρίως σε σχέση με προβλήματα έλλειψης πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων, που αφήνουν αναξιοποίητα μια σειρά πόρων της περιοχής. Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, πιστοποιημένα βιολογικά αυγά τοπικής προέλευσης καθώς και άλλες πρώτες ύλες με αποτέλεσμα αυτές να αναζητούνται σε άλλες περιοχές εις βάρος της τοπικής αξιοποίησης.

Η δομή είχε τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης με την παραχώρηση χώρου και την ανάθεση υπηρεσιών κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της δομής.

Ο φορέας συνεργάζεται, επίσης με αντίστοιχο Κοι.Σ.Π.Ε. της Λάρισας (Μυρμιδόνες) ο οποίος διεύρυνε πρόσφατα τις δραστηριότητές του με την έναρξη λειτουργίας κυλικείου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο εγκαινιάστηκε το Σάββατο 18 Μαΐου, όπου και παρευρέθηκε επίσης ο Νίκος Πουτσιάκας.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ανέφερε σχετικά: « Η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, είναι ένας τομέας που μπορεί να δημιουργήσει πλειάδα νέων θέσεων εργασίας με δίκαιη κατανομή εισοδημάτων καθώς δεν αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά στη διασφάλιση ικανοποιητικών εισοδημάτων με ταυτόχρονη κοινωνική συνεισφορά. Η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης σε διάφορους τομείς συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ευημερίας και πρέπει να δημιουργηθούν ισχυροί μηχανισμοί υποστήριξής της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.