Στον αέρα η καθαριότητα και η φύλαξη των νοσοκομείων

Ελεύθερα αφέθηκαν τελικά χθες το μεσημέρι τα δύο διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Τρικάλων που είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα, στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας, εντός του νοσοκομείου και στο περιθώριο της αντιπαράθεσης του νέου διοικητή της μονάδας με την εκεί εταιρία καθαριότητας.
Η εξέλιξη της απόφασης του κ. Δημήτρη Παρθένη, διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων, να προχωρήσει στην πρόσληψη 39 καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στο πλαίσιο σχετικής, κεντρικής απόφασης του υπουργείου Υγείας, τόσο στην καθαριότητα όσο και στη φύλαξη των νοσοκομείων, είναι πιθανό να αποτελεί προβολή στο άμεσο μέλλον, με δεδομένη την καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης στη λήψη αποφάσεων.

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, έχει ουσιαστικά παγώσει μετά την προσφυγή εταιριών καθαριότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας που βλέπουν να χάνουν σημαντικό μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς εργασίας.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει ότι με την απόφασή της αυτή, αφενός τα δημόσια νοσοκομεία θα μειώσουν δραστικά το ετήσιο κόστος για την καθαριότητα – μόνο στο νοσοκομείο Τρικάλων η υπολογιζόμενη εξοικονόμηση πόρων φτάνει τα 200.000 ευρώ τον χρόνο – και αφετέρου θα βελτιώσει σημαντικά το εισόδημα των καθαριστριών, αφού ως υπάλληλοι των εταιριών καθαριότητας έπαιρναν σχεδόν τα μισά χρήματα από όσα θα προβλέπουν οι ατομικές τους συμβάσεις, ενώ υπήρχαν και καταγγελίες ότι πολλές από αυτές έμεναν για μήνες απλήρωτες.
Η νέα διοίκηση του νοσοκομείου Τρικάλων προχώρησε στην πρόσληψη 39 καθαριστριών με ατομική σύμβαση, ενώ η εταιρία καθαριότητας προχώρησε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον αυτής της απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, τα οποία ορίστηκε να συζητηθούν στις 18 Αυγούστου. Μέχρι τότε, το Εφετείο εξέδωσε διαταγή αναστολής της απόφασης του διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων, ένα έγγραφο που έγινε γνωστό στη διοίκηση χθες το πρωί, αφού είχε μεσολαβήσει η νυχτερινή αντιπαράθεση με τα γνωστά αποτελέσματα!
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο απτό αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης για το νοσοκομείο Τρικάλων, είναι ότι μένει κυριολεκτικά στον αέρα η καθαριότητα της μονάδας. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε άλλωστε σύσκεψη χθες στα Τρίκαλα, παρουσία και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, αφού όπως αποδέχεται και στη χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης – με την οποία στηρίζει τον διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων και βάλλει εναντίον της αστυνομίας – η οριστική ετυμηγορία του ΣτΕ για το θέμα μπορεί να εκδοθεί ακόμα και… μετά από ένα χρόνο!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕ
Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Ε», φιλοξενώντας δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου, αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι υπηρεσίες της, όπως και αυτές των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς της, θα είναι έτοιμες να «τρέξουν» τις διαδικασίες πρόσληψης στην καθαριότητα αλλά και στη φύλαξη και μέχρι τότε θα πρέπει να παραταθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τις εταιρίες καθαριότητας.
Ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή τρίμηνης σύμβασης, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, αλλά άλυτο παραμένει μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το θέμα της παράτασης της σύμβασης για το ΠΕΔΥ Λάρισας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στα οποία δεν πηγαίνουν καθαρίστριες από την 1η Ιουλίου.
Για την κάλυψη των εύλογων αναγκών, ειδικά στο ΠΕΔΥ Λάρισας, κατέστη δυνατή η παρουσία καθαρίστριας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δύο φορές την εβδομάδα, μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των διοικήσεων της ΥΠΕ και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, ενώ χθες μόλις πήγε καθαρίστρια και στο Κέντρο Υγείας Γόννων.
Είναι σαφές ότι με ασπιρίνες και μπαλώματα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, πολύ περισσότερο που μπορεί να ενταθεί το φθινόπωρο.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Στο περιθώριο των παραπάνω εξελίξεων, παραμένουν απλήρωτες για ολόκληρο το 2015 και τους 7 πρώτους μήνες του 2016, οι καθαρίστριες στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία της περιοχής, εξαιτίας των πολύ αργών ρυθμών εκταμίευσης των σχετικών ενταλμάτων. Όπως επίσης έχει επισημάνει αρκετές φορές η «Ε», πρόκειται για εργαζόμενες που ανέλαβαν τις συγκεκριμένες θέσεις με κοινωνικά κριτήρια και οι οποίες πληρώνονται με το… τεράστιο ποσό των 45 ευρώ μηνιαίως!

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/item/122823-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD.html#sthash.XPYzp6Ft.dpuf

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.