Στροφή Καλογιάννη από το αίτημα για τον Αχελώο σε έργα διαχείρισης, ταμίευσης και δικτύων

Tην στροφή από το αίτημα του Αχελώου προς την υλοποίηση έργων, παρεμβάσεων και δράσεων ορθολογικής διαχείρισης, ταμίευσης χειμερινών απορροών και δίκτυα διανομής του νερού, υποστηρίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Με άρθρο του με τίτλο «Από την μεγάλη στην συλλογική ιδέα», στη εφημερίδα «Ελευθερία», ο δήμαρχος Λαρισαίων σημειώνει πως η όλη συζήτηση αφορά στην ουσία το νέο παραγωγικό μοντέλο αλλά την τρόπο συγκρότησης και του πρωτογενούς τομέα.

Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου σημειώνει πως επι σειρά ετών αποτέλεσε την «Μεγάλη Ιδέα» της Θεσσαλίας. Ετσι για δεκαετίες και με την προσμονή της εκτροπής δεν υπήρξε ποτέ πολιτική έργων που στόχευαν στην ορθολογική διαχείριση, την ταμίευση νερών και τα δίκτυα διανομής.

Και σε ό,τι αφορά στο τι κάνουμε στο άρθρο σημειώνει τα εξής:

«Σήμερα, όλοι μας βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων ερωτημάτων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία; Θα συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από την «Μεγάλη ιδέα» παρακολουθώντας σχεδόν αδρανείς τις συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα;

Αίσθησή μου είναι ότι ίσως για πρώτη φορά η όλη συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Θεσσαλία, δεν εστιάζεται, δεν επικεντρώνεται και δεν μονοπωλείται από το δίλημμα «Ναι ή Όχι» στην εκτροπή του Αχελώου.

Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξουμε τη ρότα μας. Είναι η ώρα να μιλήσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια, να κάνουμε τη δέουσα αυτοκριτική και να σχεδιάσουμε μαζί παρεμβάσεις και έργα που μπορούν να δώσουν λύσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού, χωρίς να μειωθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις, προκειμένου η Θεσσαλία να εξακολουθεί να παράγει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Οι προτάσεις των μελετητών των Σχεδίων Διαχείρισης κινούνται σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να συμπληρωθούν και να εμπλουτιστούν. Και σε λίγα χρόνια θα τροποποιηθούν και πάλι. Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να θέσουμε το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη βάση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με το αίτημα της εκτροπής. Εξάλλου και στα προηγούμενα διαχειριστικά σχέδια, που εκπονήθηκαν επί κυβέρνησης Σαμαρά, το σενάριο «νερά Αχελώου» , ήταν το τρίτο σενάριο και αυτό μάλλον πονηρά κάποιοι το κρύβουν. Αυτό που ζητώ λοιπόν είναι να ξεκαρφώσουμε το αίτημα της εκτροπής από την προμετωπίδα των αιτημάτων μας και να το εντάξουμε σε ένα σχεδιασμό που θα προβλέπει πρώτιστα:

Δράσεις ορθολογικής διαχείρισης
Εργα ταμίευσης χειμερινών απορροών και όχι μόνο
Δίκτυα διανομής του νερού
Εάν και αυτά τα έργα δεν σταθούν ικανά να βελτιώσουν τη κατάσταση στον κάμπο, τότε ας θέσουμε σε μια νέα βάση το θέμα της μεταφοράς νερών. Σε διαφορετική περίπτωση επιμένω: Δέκα Αχελώους θα καταπιούμε και το θέμα των νερών στην Θεσσαλία δεν θα έχει λυθεί.

Ας αρπάξουμε λοιπόν την ευκαιρία. Η συγκυρία μπορεί να αποβεί ευνοϊκή. Ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Είναι η ώρα, να συζητήσουμε για το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, χωρίς να έχουμε ως αφετηρία και σχεδόν μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης την εκτροπή του Αχελώου. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα και να πάρουμε σοβαρές και ουσιαστικές αποφάσεις, χωρίς την πόλωση που επικρατεί με το ψευτοδίλημμα «Ναι ή Όχι» στον Αχελώο.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, παρουσία του Πρωθυπουργού. Η ισχυρή διεκδίκηση της χρηματοδότησης τω δρομολογημένων έργων ταμίευσης και βεβαίως των δικτύων διανομής πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτά τα έργα μαζί με τη δική μας ισχυρή πολιτική βούληση να διαχειριστούμε με ορθολογικό τρόπο τα νερά αυτά (υδρόμετρα, ηλεκτρονικές κάρτες, τρόπος άρδευσης κτλ) θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Δεν είναι ώρα για διαφωνίες. Είναι ώρα ευθύνης και κρίσης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.