Σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας κωφών στα εξωτερικά Ιατρεία του Nοσοκομείου Λάρισας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Έκτοτε είναι μια μέρα δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ο Σύλλογος κωφών βαρήκοων Λάρισας επισκέφτηκε το Γ.Ν. Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κωφών βαρήκοων Λάρισας και του αθλητικού Συλλόγου κωφών βαρήκοων Λάρισας κ. Θανάσης Ρέτζιος ευχαρίστησαν τη Διοίκηση για την πρωτοβουλία και την ευαισθησία να τοποθετήσει στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου τον αντίστοιχο εξοπλισμό, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής με σχετικά προβλήματα ακοής, προωθώντας έτσι την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Ο εν λόγω εξοπλισμός αποτελείται από ένα σταθερό σταθμό (θάλαμο) επικοινωνίας (Booth), με τοποθετημένο ένα τάμπλετ Samsung Galaxy, στα πλαίσια του προγράμματος εξ αποστάσεως διερμηνέας κωφών και βαρήκοων (άδεια χρήσης εφαρμογής IRIS RELAY SIMPLE LICENSE STATION).

YouTube player

Ό κύριος Βλαχάκης δήλωσε: «Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Ο Σύλλογος κωφών βαρήκοων Λάρισας έχει δώσει αλλεπάλληλους αγώνες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κωφών και βαρήκοων πολιτών αυτής της περιοχής, απαιτώντας τον σεβασμό στις αξίες της ισότητας, της προσβασιμότητας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Γνωρίζουμε ότι οι αγώνες είναι δύσκολοι, επίπονοι, όχι πάντα κερδοφόροι, ωστόσο παραμένουμε προσηλωμένοι στα δίκαια αιτήματά μας, έχοντας την ακράδαντη πεποίθηση ότι, λίθο προς λίθο, χτίζουμε μια κοινωνία όπου οι κυνικές περιθωριοποιήσεις θα εξαλειφθούν διά παντός».

Στη παρουσίαση συμμετείχε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και η κα Μαρία Σερέτη, Διευθύντρια του Οδοντιατρικού Τμήματος ΑμεΑ, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που προσφέρει το Νοσοκομείο στα άτομα με αναπηρία.

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.