Βαμβακοπαραγωγοί των Φαρσάλων θέλουν να κάνουν Ομάδα Παραγωγών

Συνάντηση με παραγωγούς βάμβακος από την επαρχία Φαρσάλων είχε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Συμμετείχαν επίσης ο κ. Αλ. Μπακούρος Σύμβουλος του Υπουργού κ. Ε. Αποστόλου και η κ. Α. Μακρή Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Χ. Κασίμη.

Οι βαμβακοπαραγωγοί εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη σύσταση συλλογικού σχήματος όπως (Ομάδα ή Οργάνωση Παραγωγών) και ενημερώθηκαν για τις προϋποθέσεις δημιουργίας συλλογικών σχημάτων σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση. Ζητήθηκαν επίσης διευκρινήσεις για τις επικείμενες προδημοσιεύσεις των δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020 και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των συλλογικών σχημάτων από αυτές. Τέλος εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Ομάδα εργασίας που θα συσταθεί στο ΥπΑΑΤ και αφορά την καλλιέργεια βάμβακος, καθώς και την ανάγκη συλλογικών δράσεων για την προστασία και ανάδειξη της ποιότητας του προϊόντος.
Ο Υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης τόνισε τη σημαντικότητα δημιουργίας συλλογικών σχημάτων στον αγροτικό χώρο, μέσω των οποίων υπάρχει μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος τους προϊόντος στις αγορές.

Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει έμφαση στα συλλογικά σχήματα και παρέχει κίνητρα στους παραγωγούς για να συμμετέχουν σε αυτά. Ειδικότερα για το μέτρο της μείωσης του κόστους παραγωγής με τη μέθοδο της αυτοκατανάλωσης (net metering), δήλωσε πως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για να δοθεί η καλύτερη λύση για τους παραγωγούς.

Επίσης ο κ. Β. Κόκκαλης παρότρυνε τους βαμβακοπαραγωγούς να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του Υπουργείου σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια και εμπορία του βαμβακιού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.