Συντοπίτες Μαρίας Λεπενιώτη: «Το περιμέναμε, μας έκανε περήφανους»

«Θα τα δούμε στο τέλος» συνήθιζε να λέει η Μαρία Λεπενιώτη κάθε φορά που την ρωτούσαν οι συγχωριανοί της στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου στη Νότια Πίνδο για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής όταν ανέβαινε για ολιγοήμερες διακοπές στο χωριό των γονιών της. Το βλαχοχώρι Τζούρτζια ή Αγία Παρασκευή απέχει 96 χλμ. από τα Τρίκαλα και σε μικρή απόσταση από τα «Τρία Ποτάμια» βρίσκεται, σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 950 μ. και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου.

«Δεν ήθελε να συζητάει τίποτα για τη δίκη. Δεν μας είπε ποτέ τίποτα γι αυτήν ενώ από τότε που ανέλαβε τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε πολλή δουλειά και ελάττωσε το χρόνο που ανέβαινε στο χωριό», είπε στο ethnos.gr η πρώτη της ξαδέρφη και κάτοικος του χωριού Δέσποινα Λεπενιώτη λίγες μόλις ώρες μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, καταδικάζοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. «Το περιμέναμε από την Μαίρη να βγάλει αυτήν την απόφαση. Μας έκανε υπερήφανους. Όλο το χωριό χάρηκε. Είναι πάρα πολύ δυναμική. Έχει αυτοπεποίθηση και είναι πάντα δίκαιη» πρόσθεσε η κυρία Δέσποινα. Κάθε χρόνο επισκέπτεται για ολιγοήμερες διακοπές την Τζούρτζια όπου βρίσκεται το πατρικό της σπίτι, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό, ενώ κατά καιρούς έχει κάνει και δωρεές στις εκκλησίες του τόπου της.

Ο πατέρας της είχε μπακάλικο
Ο πατέρας της μετακόμισε πριν χρόνια στην Αθήνα όπου άνοιξε μπακάλικο. «Προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Και είναι αυτοδημιούργητη. Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν στην Αθήνα ήταν με ένα βιβλίο στο χέρι. Διάβαζε πολύ και ήθελε από μικρή να φτάσει στην κορυφή», συμπλήρωσε η ξαδέρφη της προέδρου του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής. Μπήκε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών, έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο.

Εργασιομανής, άτεγκτη και αυστηρή, όπως την χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί της, χειρίστηκε από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας σημαντικές υποθέσεις. Πριν από 32 χρόνια η κυρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί και πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α. Κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής προήχθη σε πρόεδρος Εφετών και λίγο καιρό πριν σε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η Μαρία Λεπενιώτη έχει μία αδερφή και είναι σύζυγος του ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βίβιαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.