Τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα

Φωτογραφία αρχείου

Τα Εκατό Σαράντα χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στο πλαίσιο των καταστατικών δεσμεύσεών της, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».

Στο πλαίσιο της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία, στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανο Κούτρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «Τιμούμε σήμερα την 140η Επέτειο απελευθέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας της ιστορικής και πανέμορφης Θεσσαλίας της πρωταγωνίστριας στους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Εκατό Σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που οι προγονοί μας έγραψαν στον τόπο μας μια νεα ιστορία δόξας κι έκαμαν πραγματικότητα το ακριβό όραμα της λευτεριάς. Είναι γνωστό ότι χρειάστηκαν πολύμοχθοι, πολύχρονοι, δύσκολοι, σκληροί και αιματηροί αγώνες για να δει ο θεσσαλικός τόπος την εθνική του απελευθέρωση. Πολλά είναι τα μνημεία που στήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων για την απελευθέρωση της θεσσαλικής γης από τον Τούρκο δυνάστη κοντά στη Ματαράγκα, τον Πύργο Ματαράγκας, το Μουζάκι, τη Μακρινίτσα, τη Μιτζέλα, τη Μονή ξενίας την Καλαμπάκα, τα Χάσια. Όλες και όλοι Βλάχοι, Καραγκούνηδες, πηλιορείτες ήταν παρόντες στον αγώνα για την ελευθερία. Εκφράζω με αφορμή τη σημερινή ημέρα εγκάρδιες ευχαριστίες σ όλους τους Θεσσαλικούς συλλόγους στο εσωτερικό και εξωτερικό για τη συνεισφορά τους στην προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Συνεχίζουμε δυναμικά για την Θεσσαλία της προκοπής την Θεσσαλία του 21ου Αιώνα ».Ακολούθησε χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη συλλόγους της «Πανθεσσαλικής Στέγης» που επι σειρά ετών υπενθυμίζουν με τη δράση τους τους αγώνες των Θεσσαλών για μια ελεύθερη Ελλάδα. Είμαστε δίπλα στη Θεσσαλία όπως και η Θεσσαλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αττικής. Στέλνω μήνυμα αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η πατρίδα μας και επαναλαμβάνω για μια φορά ακόμη τη στη στήριξη της περιφέρειας στο έργο στο ξεχωριστό έργο που επιτελούν οι θεσσαλικοί πολιτιστικοί φορείς μέλη της ομοσπονδίας σας. Η συνεργασία μας τις δύσκολες στιγμές του Ιανού και των σεισμών αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».!
Η εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή παραδοσιακών αγημάτων η οποία κατέληξε στο Μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: Πρόεδρο «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανο Κούτρα, Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Ν. Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα και τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης κ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στο τιμητικό άγημα έλαβαν μέρος μέλη συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, ενώ μετά την κατάθεση Στεφάνων ακολούθησε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στους παραδοσιακούς χορούς είναι οι εξής: Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Ν. Ιωνίας Αττικής και ο Σύλλογος Θεσσαλών Γαλατσίου Αττικής «Η Αργώ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.