Τα αυθεντικά ηχητικά από τα Τέμπη και η επίμαχη φράση που λείπει-Ακούστε τους διαλόγους

To μονταρισμένο βίντεο

Τα δύο «αυθεντικά ηχητικά ντοκουμέντα» από την τραγωδία των Τεμπών, δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», με φόντο την αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Βήμα», που κάνει λόγο για αλλοίωση των διαλόγων μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού του μοιραίου Intercity το βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση δυσπιστίας και να ακολουθήσει η προβλεπόμενη συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Εφ.Συν., στο ένα απ’ αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα ακούγεται ο σταθμάρχης Λάρισας να αναφέρεται σε ένα μηχανοδηγό με το όνομα «Σωτήρης». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Βήματος» πρόκειται για οδηγό τοπικού συρμού, που κινήθηκε κανονικά.

Όμως από το ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας τις πρώτες ώρες απ’ την τραγωδία λείπει η επίμαχη αναφορά στο όνομα «Σωτήρης». Αντιθέτως ακούγεται κατευθείαν η φράση «Βασίλη, σε ακούω» και αμέσως μετά «φεύγεις, φεύγεις». Αφηνόταν, δηλαδή, να εννοηθεί πως ο σταθμάρχης απευθυνόταν στον μηχανοδηγό του μοιραίου τρένου, σύμφωνα με την Εφ.Συν.

Το πρώτο ηχητικό

Στο πρώτο ηχητικό απ’ τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, ο διάλογος είναι ο εξής:

– Η Λάρισα ακούει;
– Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως είσοδο, φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.
– Ευχαριστούμε πολύ.

 

 

Το δεύτερο ηχητικό

Στο δεύτερο ηχητικό ακούγεται η παρακάτω συνομιλία:

-Βασίλη, Σωτήρη πάμε
-Βασίλη, σε ακούω
-Φεύγεις, φεύγεις
-Έγινε, καλό βράδυ
-Καλή συνέχεια

 

 

Το μονταρισμένο βίντεο

Στο βίντεο που ακολουθεί από δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΪ αναπαράγεται το ηχητικό που κυκλοφόρησε αρχικά μέσω της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και απ’ το οποίο λείπει η επίμαχη αναφορά σε άλλο όνομα.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» απολογήθηκε χθες σχετικά αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Εμείς κάναμε λοιπόν όπως πάντα την δημοσιογραφική μας δουλειά. Φέραμε στο φως ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τα κρίσιμα χρονικά σημεία της εφιαλτικής βραδιάς στα Τέμπη. Έτσι ακριβώς όπως προέκυπταν από τις επίσημες ηχογραφημένες πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι μοιραίοι πρωταγωνιστές της τραγωδίας μεταξύ τους, οι οποίοι άλλωστε ομολόγησαν από τη νύχτα του δυστυχήματος στις αρμόδιες Αρχές (απολογία του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά στην ανακρίτρια στις 4-3-2023).

Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης που παρέλαβε τα αρχεία με τις ενδοεπικοινωνίες από τις αρμόδιες Αρχές (ΕΛΑΣ) και όχι βεβαίως από τα ΜΜΕ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.