Τέμπη 28-02-2023: Ένας Σύλλογος για να μην ξεχαστεί η πολύνεκρη τραγωδία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σάββατο πρωί, 6 Μαΐου, Σταθμός του ΟΣΕ Λάρισας. Η κίνηση στον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της μετά το προσωρινό κλείσιμο λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών. Το «αποτύπωμα» όμως των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου θα μείνει για καιρό εκεί όπως υπενθύμισαν το πρωινό του περασμένου Σαββάτου τα μέλη του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 28-02-23» που βρέθηκαν στη Λάρισα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κοντοκώστας

 

Η μητέρα της 14χρονης Μάρθης και ο σύζυγος της Λαρισαίας Βασιλικής ήταν μεταξύ άλλων παρόντες, στην πλατεία του ΟΣΕ, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών και συμπαράσταση τόσο στους συγγενείς τους όσο και στους σωματικά και ψυχικά τραυματίες επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Επίσης, οι οικογένειες των θυμάτων ζητάνε και δικαιοσύνη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το περασμένο Σάββατο η αδερφή της Βασιλικής Χλωρού. «Μαζευτήκαμε εδώ πέρα για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που χάσαμε, για τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν, για τους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη εκείνο το βράδυ και ήταν πολλοί. Πάνω απ’ όλα να ζητήσουμε να αλλάξει κάτι ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» ανέφερε η αδερφή της αδικοχαμένης γυναίκας ενώνοντας στη συνέχεια τη φωνή της με τη φωνή δεκάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στον ΟΣΕ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη Λάρισα, καταλήγοντας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο όπου έγινε συνέλευση για τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου. Ένας Σύλλογος που ιδρύθηκε στις αρχές Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

 

«Στόχος να αποδοθεί η δικαιοσύνη»

 «Θέλω να μιλήσω για ένα ακόμη έγκλημα, που γίνεται απέναντι σε εμάς, που είμαστε η φωνή όσων δεν είναι πια εν ζωή. Θα μιλήσω για την ψυχή του συλλόγου μας, «Τέμπη 2023» που ιδρύθηκε, με μοναδικό στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη». Αυτά ήταν τα λόγια της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία έχασε την μόλις 14 ετών κόρη της στα Τέμπη. Με την κα Καρυστιανού ξεκίνησε η παρουσίαση του Συλλόγου στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δεν ξεχνώ τα Τέμπη».

Μαζί της ήταν και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού που τη μοιραία εκείνη ημέρα επέστρεφε στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που κατοικούσε από τότε που έφυγε από τη Λάρισα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης έθεσε τους στόχους του Συλλόγου με τον πλέον συμβολικό τρόπο λίγες μέρες μετά. Τους κόλλησε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, εκεί όπου καθημερινά την πόρτα του εφέτη ανακριτή περνάνε μάρτυρες για να καταθέσουν σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα. Στα σκαλιά του Μεγάρου, ακριβώς πάνω από τα κεριά που βρίσκονται εκεί από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας, ο κ. Κωνσταντινίδης τοποθέτησε το χαρτί που αναλύει τη φιλοσοφία του Σωματείου και τους στόχους του.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι πρωταρχικοί στόχοι είναι να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι για το δυστύχημα, να ικανοποιηθούν ηθικά και υλικά όλα τα θύματα του δυστυχήματος το οποίο αφορά όλους τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας, σωματικά ή ψυχικά τραυματίες και τους  συγγενείς των θανόντων από τους ιθύνοντες και, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα που μεταφράζεται στο σύνθημα: ποτέ ξανά να μην επιτρέψουμε να διαχειριστούν τις τύχες μας άνθρωποι παρόμοιου ήθους και ποιότητας».

Την ίδια στιγμή, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, στον σταθμό του ΟΣΕ παραμένουν τα κεριά, τα λουλούδια και άλλα αντικείμενα που θυμίζουν τους ανθρώπους που «έφυγαν» τόσο βίαια από τη ζωή εκείνη τη νύχτα. Όπως ο 20χρονος φοιτητής Αναστάσης Κουτσόπουλος από την Καρδίτσα. Ο παππούς του νεαρού ήρθε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου και με δάκρυα στα μάτια απαίτησε αυτό που είναι στα χείλη των οικογενειών των θυμάτων. Δικαίωση και τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Εν’ αναμονή πορίσματος και καταθέσεων – Έρχονται εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση των Τεμπών

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς αναμένεται να παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Τροχαίας Λάρισας που ορίστηκαν με εισαγγελική εντολή για να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Τα πόρισμα θα δείξει αν θα ασκηθούν και νέες ποινικές διώξεις σε άτομα που ενδεχομένως ήταν επιφορτισμένα με την ασφάλεια της κίνησης στον σιδηρόδρομο.

Μέχρι στιγμής, από την αρχή της τραγωδίας έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε επτά άτομα, με τους δύο να έχουν προφυλακιστεί και άλλους δύο να έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Για τους υπόλοιπους τρεις, υπάρχει πρώτα το στάδιο των καταθέσεων στον ανακριτή το οποίο ξεκίνησε χθες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΣΕ καθώς και δύο μέλη της επιτροπής μετατάξεων οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος. Οι πρόσφατες διώξεις «περιστρέφονται» γύρω από το πρόσωπο του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος, και έχουν να κάνουν με το αν ο συγκεκριμένος είχε τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση του σταθμάρχη. Συγκεκριμένα εστιάζουν στο όριο ηλικίας για την επίμαχη θέση το οποίο ο 59χρονος ξεπερνούσε κατά 10 έτη όταν κατέθεσε τα χαρτιά του για να μεταταχθεί από υπάλληλος της Πρωτοβάθμιας σε σταθμάρχη του ΟΣΕ. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου κινητικότητας έτους 2022, ο ΟΣΕ υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, μεταξύ άλλων για την κάλυψη μιας θέσης σταθμάρχη ΔΕ με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Λάρισα, με μετάταξη.

Το αίτημα για τη θέση αυτή περιελάμβανε μεταξύ άλλων πρόσθετα απαιτούμενα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα του φορέα υποδοχής ήτοι, ο υπό μετάταξη υπάλληλος να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και να έχει ηλικία έως και 48 έτη.

Ο κατηγορούμενος υπέβαλε αίτηση για μετάταξη στην παραπάνω θέση παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν 58 ετών, ξεπερνούσε δηλαδή κατά 10 περίπου χρόνια το ηλικιακό όριο των 48 ετών που είχε θέσει ο ΟΣΕ για την προς κάλυψη θέση, όπως αναφέρεται στο πόρισμα.

Το Τριμελές Συμβούλιο, το οποίο είχε αρμοδιότητα να αξιολογεί τις αιτήσεις και να διατυπώνει σύμφωνη γνώμη για τη μετάταξη, εφόσον ο υποψήφιος πληροί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα έκανε δεκτή την παραπάνω αίτηση χωρίς να αναφέρει ειδικά κάτι για τον εν λόγω υπάλληλο και με την απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, ολοκληρώθηκε η μετάταξη του 59χρονου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων σε κενή Οργανική θέση του Κλάδου Κυκλοφορίας (ειδικότητας ΔΕ Σταθμαρχών).

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί ο 59χρονος σταθμάρχης και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είναι οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας. Και οι τέσσερις κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.