Το χωριό σε ένα από τα πιο ορεινά σημεία των Τρικάλων

Από ιστορικής πλευράς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βλαχοχώρια της περιοχής του Ασπροποτάμου. Από γεωγραφικής πλευράς μεταξύ των πιο ορεινών οικισμών των Τρικάλων. Η Πύρρα, σε απόσταση 3 χλμ. από το περίφημο Νεραίδοχώρι του νομού, συναντάται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων με σπιτάκια διάσπαρτα στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που συναρπάζει.

Το χωριό περιβάλλεται από τις κορυφές Αυγό, Τσούμα και Χαμένο, με το συνολικό τοπίο ολόγυρά της να κόβει την ανάσα με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, τους χειμάρρους και τις πηγές που καταλήγουν στον Καμνιαΐτικο, παραπόταμο του Αχελώου.

Στα σημαντικά αξιοθέατα το χωριού τα απομεινάρια της μονής του Προφήτη Ηλία ή Αγίου Μοδέστου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, και ο ναός της Αγίας Παρασκευής του 1892.


Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκονται τα σπήλαια Σαρμανίτσα και εκείνο στη θέση Καζάνια, με υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, μοναδικά φυσικά φαινόμενα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από το βασιλιά Πύρρο, ο οποίος έκτισε την πολιτεία της Πύρρας στη θέση Φονίσκα. Μάλιστα, η παράδοση επαληθεύτηκε κατά τη διάνοιξη του δρόμου Πύρρας- Δέσης, καθώς σε κάποιο σημείο του βρέθηκαν ακόντια της προχριστιανικής εποχής, την ώρα που η παράδοση υποστηρίζει ότι στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται και η χρυσή περικεφαλαία του βασιλιά Πύρρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.