Το χωριό της Θεσσαλίας που εξαγοράστηκε για να διανεμηθεί σε εκείνους που δεν είχαν κτήματα

Η Καρδιτσομαγούλα είναι το πλησιέστερο στην πόλη δημοτικό διαμέρισμα και διαθέτει θαυμάσια ρυμοτομία. Το χωριό πήρε την ονομασία του από τη νεολιθική μαγούλα, τον οικισμό, που βρισκόταν -κατά την παράδοση- στο κέντρο του, κάτω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στην περιοχή, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την εποχή του χαλκού. Η «Μαγούλα» ή «μουσταφά Μαγούλα» ή «Μαγούλα του Καρδιτζίου» ήταν από τα μεγαλύτερα χριστιανικά χωριά του κάμπου στην Οθωμανική εποχή. Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας, η Καρδιτσομαγούλα εξαγοράστηκε από τον εθνικό ευεργέτη Κ. Ζάππα για να παραχωρηθεί στο ελληνικό δημόσιο και να διανεμηθεί σε ακτήμονες λίγα χρόνια μετά.

Στο χωριό σώζονται αρκετές ισόγειες πλίθινες οικίες με υπόγειο και χαγιάτι. Το πρόσφατα αναστυλωμένο δημοτικό σχολείο (σημερινό κοινοτικό γραφείο και αίθουσα εκδηλώσεων) και η εκκλησία άρχισαν να κατασκευάζονται στη δεκαετία του ’30, αλλά ολοκληρώθηκαν με τη λήξη του πολέμου. Το χωριό διαθέτει ακόμη ένα επιβλητικό δίτοξο πέτρινο γεφύρι από τις αρχές του 20ου αιώνα, στα όρια με το Μακρυχώρι και το δάσος του Αη-Λιά, έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων, με πλούσια βλάστηση από αιωνόβιες βελανιδιές και φτελιάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.