Το καλά κρυμμένο μυστικό χωριό της Θεσσαλίας

Μερικά μέρη στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά είναι τόσο μαγικά. Η Δρακότρυπα είναι ένα από αυτά. Απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα και είναι ένας κρυφός παράδεισος.

Η ιστορία της Δρακότρυπας

H Δρακότρυπα είναι εδώ και πολλούς αιώνες γνωστή με το όνομα Σκλάταινα και έχει πλούσια ιστορία. Αποτέλεσε την πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (περίπου 1500) και την έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιίας καθόλη σχεδόν τη περίοδο της τουρκοκρατίας. Μάλιστα, ένας οικισμός του χωριού εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες. Τι σχέση έχει όμως η Δρακότρυπα, αυτό το χωριό της Καρδίτσας με την Κόνιτσα των Ιωαννίνων; Πολλοί σημερινοί κάτοικοι της Δρακότρυπας κατάγονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την περιοχή των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Πιο συγκεκριμένα από το χωριό Λαγκάδα. Ήταν τεχνίτες της πέτρας και μάλιστα χρησιμοποιούσαν και μια συνθηματική γλώσσα.

Από πού πήρε όμως το όνομά του το χωριό; Εκεί υπάρχει ένα φημισμένο σπήλαιο, για την περιοχή, η ομώνυμη «Δρακότρυπα». Χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι ότι στο εσωτερικό του σπηλαίου βρίσκουν καταφύγιο, αιώνες τώρα, μεγάλο πλήθος νυχτερίδων. Σε αυτές οφείλεται το παχύ στρώμα γουανό που υπάρχει στο δάπεδο.

Η Δρακότρυπα και οι ομορφιές της

Όντας σε υψόμετρο 650 μέτρων το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμώνα και καλοκαίρι. Ατελείωτο πράσινο, τρεχούμενα νερά και ένα ελατόδασος που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Αν αναζητάς ένα μέρος για να ξεφύγεις εντελώς από την καθημερινότητα, τότε το βρήκες.

Ανεβαίνοντας στα 800 μέτρα υψόμετρο και έχοντας θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και της Καραβούλας θα δεις ένα σπουδαίο μνημείο των Αγράφων. Το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Χτισμένο από το 1743, έχουν περάσει από εκεί κατά την Τουρκοκρατία σπουδαίοι Έλληνες. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

 

Πηγή φωτογραφιών: ΜΕΣ Ανάπλαση Δρακότρυπας, drakotrypa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.