Τρίκαλα: Ποδηλατάδα, περίπατοι και «νέος» Ληθαίος ποταμός

Ποδηλατάδα δίπλα από τον Ληθαίο, ζώνες καθιστικών, ενοποίηση πεζοδρομίων – ποδηλατοδρόμων, χώροι αναψυχής, «έξυπνος» φωτισμός , ασφάλεια για τους πεζούς, νέα πεζοδρόμια…. Ορισμένες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη για τον νέο Ληθαίο ποταμό. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, από εκπροσώπους των 5 μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που την εκπόνησαν. Η μελέτη έχει τον μακρύ τίτλο «Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Ληθαίου ποταμού κατά μήκος της κοίτης εντός του σχεδίου πόλης». Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από το ΠΕΠ Θεσσαλίας (τα 2.750.000€ μέσω Σχεδίων βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) από ένα σύνολο περίπου 3.200.000€ που προϋπολογίστηκε. Η μεγάλη αυτή παρέμβαση, ουσιαστικά στρέφει τον τρικαλινό, τον επισκέπτη, τον φιλοξενούμενο στον Ληθαίο και διαμορφώνει έναν ποταμό επισκέψιμο. Αλλά ταυτόχρονα, επιλύει προβλήματα για την κίνηση πεζών και ποδηλάτων, βελτιώνει το κυκλοφοριακό σε κρίσιμα σημεία, όπως στις γέφυρες και αναπλάθει τον χώρο πάνω από τις όχθες (οι όχθες και η κοίτη δεν ανήκουν στον Δήμο).
Μάλιστα ειδικά για το ποδήλατο, οι μελετητές έλαβαν υπ’ όψιν τις απαντήσεις των τρικαλινών σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τους ποδηλατόδρομους. Ότι, δηλαδή, προτιμούν να είναι προστατευμένοι, ακόμη κι αν χαθούν θέσεις στάθμευσης. Ετσι, οι ποδηλατόδρομοι μονής κατεύθυνσης οριοθετούνται στο πεζοδρόμιο, το οποίο υποβιβάζεται για να μπορεί να είναι προσβάσιμο από ΑμεΑ. Συνολικά, η μελέτη λαμβάνει υπ’ όψιν πεζό και ποδηλάτη, αναδεικνύοντας την ομορφιά του ποταμού. Βασικά στοιχεία για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν από τη σύζευξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιούνται στον Δήμο.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην περιοχή από το Μουσείο Τσιτσάνη μέχρι τη γέφυρα Τρικκαίογλου, ώστε να συνδεθούν με τον ποδηλατόδρομο της οδού Καλαμπάκας. Τα έργα θα γίνουν και στις δύο πλευρές του ποταμού και θα λύσουν θέματα σε κρίσιμα σημεία, όπως στους κόμβους των γεφυρών.
Ετσι, αναδεικνύεται όλο το κέντρο της πόλης και τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος, μαζί με τις αναπλάσεις που θα γίνουν. Πλέον, ο ποταμός – έμβλημα των Τρικάλων αποκτά να «ταυτότητα» στον 21ο αιώνα και δίνει πνοή στην πόλη.

Οι στόχοι είναι
1. Ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλάτου παράλληλα με τον πεζό στο επίπεδο του πεζοδρομίου
2. Ομοιομορφία υλικών, πλάτους κίνησης και διακριτότητα ανεμπόδιστων κινήσεων
3. Προσβασιμότητα πεζοδρομίων
– υποβίβαση πεζοδρομίων στις διαβάσεις
– ασφαλείς διαβάσεις
– σήμανση και προειδοποίηση
4.Ασφάλεια κίνησης πεζών και ποδηλάτων
– Κίνηση πεζών και ποδήλατων στο πεζοδρόμιο
– Ποδήλατο μονής κατεύθυνσης και ζώνη προστασίας
– Δρόμος ήπιας κυκλοφορίας
5. Δημιουργία χώρων καθιστικού
6. Δημιουργία νέου «έξυπνου» φωτισμού και φωτισμός των γεφυρών με τηλεχειρισμό

Μετά την παρουσίαση της μελέτης, ακολουθούν τα τεύχη δημοπράτησης και η διεξαγωγή διαγωνισμού για το έργο.
Τη μελέτη εκπόνησαν η προϊσταμένη Θεοδώρα Σαργιώτη (πολιτικός μηχανικός) και τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Κανελιά Δερμάνη (αρχιτέκτων μηχανικός), Ευφροσύνη Μπράκη (πολιτικός μηχανικός), Αφροδίτη Κωτή (πολιτικός μηχανικός) , Θεμιστοκλής Καραμούστος (ηλεκτρολόγος μηχανικός).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.