Β. Κόκκαλης:Κλείνει η αξιολόγηση που θα σημάνει και την επιστροφή στην ανάπτυξη

Eκτίμησε ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στη συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Πεπεισμένος πως η χώρα, μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, βρίσκεται «στην τελική ευθεία για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας που θα σημάνει και την αναπτυξιακή της ανάσταση» εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το βράδυ της Κυριακής.

Όπως εξήγησε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα πέσει στην ελληνική οικονομία ένα ποσό σχεδόν ίσο με το 2% του ΑΕΠ με τη μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Πρόσθεσε δε, ότι «το πέρας αυτής της αξιολόγησης ικανοποιεί και τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη: Την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην οικονομία και την αγορά, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών στους επόμενους μήνες, δηλαδή άμεσα και την οριστική απομάκρυνση του κλίματος αβεβαιότητας και κάθε κακόβουλης σκέψης περί χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη».

Σχολιάζοντας το σκληρό «πόκερ» που παίζεται μεταξύ των θεσμών με φόντο την ελληνική κρίση και το θέμα του χρέους, ο κ. Κόκκαλης είπε μεταξύ άλλων: «Μας κατηγορούν ως κυβέρνηση ότι φέρουμε μερίδιο ευθύνης στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που παίζονται σ’ αυτό το σήριαλ. Σαφώς και ως μέρος αυτής της δαιδαλώδους διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων και ανάμειξης συμφερόντων όλοι πρέπει να θέτουν τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Από την άλλη όμως, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο μοναδικός ουσιαστικός λόγος που δεν έχει κλείσει η συνολική συμφωνία μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, είναι η διάσταση Σόιμπλε – ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μπορεί με τις τελευταίες δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να δείχνει διάθεση να νερώσει το κρασί του, όμως αυτό που τόσο καιρό επιδιώκουν με σθένος οι Γερμανοί, είναι να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη ως οφείλουν».

Επίσης ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε τα υψηλά πλεονάσματα παράλογα, λέγοντας πως η γερμανική πλευρά επιμένει σε υψηλά πλεονάσματα που αν «εφαρμοστούν θα εξοντώσουν την οικονομία της χώρας μας, μόνον και μόνον για να μην αποδεχθούν το πανθομολογούμενο γεγονός πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα»
«Βλέπετε υπάρχουν μπροστά μας και οι εκλογές, οπότε θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η κ. Μέρκελ θα θυσιάσει τα εκλογικά της ποσοστά για να διευθετήσει μία ώρα αρχύτερα το ελληνικό ζήτημα. Κι εδώ γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές, πως σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση η χώρα μας, ας μη γελιόμαστε, είναι μόνη της. Κάθε πλευρά κινείται με βάση το ίδιο συμφέρον και όχι εξετάζοντας τις ανάγκες του μεγάλου ασθενή που λέγεται Ελλάδα» σημείωσε ο υφυπουργός.

Το κυβερνητικό στέλεχος εκτίμησε πως το κλίμα στην αγορά, παρά τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καλυτερεύει, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, όπου βελτιώνεται οριακά ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος τον Μάρτιο φθάνοντας στις 93,4 µονάδες έναντι 92,9 µονάδων τον Φεβρουάριο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο «στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για την οικονομία» θέμα των εξαγωγών, όπου σύμφωνα με τη διεύθυνση συντονισμού και εποπτείας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως είπε, «οι εξαγωγές το 2016, μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, παρουσίασαν αξιοσημείωτη αντοχή και παρ’ όλη την οικονομική συγκυρία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) εμφανίζονται το 2016 ενισχυμένες κατά 225,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015 και η άνοδος αυτή ανέρχεται σε 1,2%».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως πρέπει «να βάλουμε τελεία και παύλα στο φαύλο κύκλο του διεφθαρμένου δικομματισμού που μας έφερε σ’ αυτά τα κακά χάλια. Να αφήσουμε για πάντα πίσω μας το στρεβλό μοντέλο που χτίστηκε πάνω σε λαϊκίστικες πολιτικές της δεκαετίας του ’80 και σε συνθήματα του τύπου “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα”. Έτσι μόνον θα κόψουμε και το τελευταίο κεφάλι της λερναίας Ύδρας που λέγεται οικονομική κρίση και που υποθηκεύει -εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια- το μέλλον της χώρας μας» κατέληξε ο υφυπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.