Βιολειτουργική ζωοτροφή με αξιοποίηση αποβλήτων από ελαιοτριβεία, οινοποιεία και τυρόγαλα

Στο νεοσύστατο Τμήμα Αγροτεχνολογίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων εκτελείται με επιτυχία σημαντικό τμήμα ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο πλαίσιο της δράσης INTERREG Ελλάδας Ιταλίας με τίτλο «Καινοτόμος χρήση των αποβλήτων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυρογάλακτος στη διατροφή των παραγωγικών ζώων για παραγωγή βιολειτουργικών ζωικής προελεύσεως» και με ακρωνύμιο INNO.TRITION.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 603.710 ευρώ, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο της Άρτας, το Ιταλικό Πανεπιστήμιο του Μπάρι και το Ιταλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Παραγωγής τροφίμων (NATIONAL RESEARCH COUNCIL (SNR) INSTITUTO DI SCIENZE DELLE PRODUCONI ALIMENTARI).

Σύμφωνα με το πλάνο εργασίας του Προγράμματος το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, έχει αναλάβει την αριστοποίηση και την πειραματική παραγωγή με αριστοποιημένες συνθήκες βιολειτουργικού ενσιρώματος καλαμποκιού σε ανάμιξη με μίγμα τριών βιοαποβλήτων και συγκεκριμένα α) υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων β) στερεού υπολείμματος οινοποίησης σταφυλιών και γ) αποπρωτεϊνομένου τυρογάλακτος τυριού φέτας που προκύπτει μετά την παραγωγή της μυζήθρας.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – που διαθέτει εκτεταμένη πείρα στο αντικείμενο ολικής αξιοποίησης αποβλήτων βιομηχανιών του Αγροδιατροφικού τομέα – έχει ήδη προχωρήσει σε επιτυχημένα πειράματα ενσίρωσης. Συνάμα, με χρήση ειδικών μαθηματικών αλγορίθμων βελτιστοποίησης έχει καταφέρει να προσδιορίσει την άριστη ποσοστιαία μίξη των τριών αποβλήτων, η οποία παρέχει ενσίρωμα υψηλής βιολογικής αξίας, μεγάλης συντηρησιμότητας με υψηλό φορτίο χρήσιμων γαλακτικών βακτηρίων και μηδενική περιεκτικότητα ανεπιθύμητων ζυμών, μυκήτων και εντεροβακτηρίων.

Ο μαθηματικός αλγόριθμος πολλαπλής και σύγχρονης βελτιστοποίησης που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των αρίστων ποσοστών ανάμιξης για επίτευξη βελτιστοποιημένου ενσιρώματος ολικής αξιοποίησης των τριών βιομηχανικών αποβλήτων θα αποτελέσει – λόγω της υψηλής πρωτοτυπίας του – αντικείμενο επιστημονικής δημοσίευσης σε διεθνές περιοδικό με κριτές καθώς είναι μία πολύτιμη συστηματική μέθοδο και νέα προσέγγιση βελτιστοποίησης της ενσίρωσης η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Επιπλέον, η μεθοδολογία ενσίρωσης που προτείνεται είναι απλή και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε επίπεδο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης καθώς έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μην απαιτείται για την εφαρμογή της πολύπλοκος εξοπλισμός και διαδικασίες υψηλού κόστους. Για την μέθοδο αυτή έχει συνταχθεί ήδη εγχειρίδιο σε απλή και κατανοητή γλώσσα και ετοιμάζεται και βίντεο το οποίο πρόκειται να εξηγεί την μέθοδο και να την καθιστά εύκολα εφαρμόσιμη.

Στην συνέχεια του προγράμματος το ενσίρωμα που θα παραχθεί με την βελτιστοποιημένη μέθοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα δοκιμαστεί για διατροφή πουλερικών και χοιρινών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα ακολουθήσει αξιολόγηση της θετικής του επίδρασης στην ποσοτική παραγωγή, στην ευζωία των ζώων και στην ποιότητα και την βιολειτουργικότητα του κρέατος που θα παραχθεί λόγω της παρουσίας στο ενσίρωμα φυσικών αντιοξειδωτικών και διατροφικών παραγόντων που προέρχονται από τα ενσωματωμένα φυσικά απόβλητα.Τα αποτελέσματα του προγράμματος INNO.TRITION αναμένονται να αποτελέσουν μία αξιόπιστη πρόταση για αποτελεσματική και ευκολόχρηστη, αειφόρο και ολική αξιοποίηση των τριών αποβλήτων της αγροδιατροφικής βιομηχανίας τα οποία παράγονται μαζικά στις χώρες της Μεσογείου και συχνά προκαλούν σοβαρά προβλήματα λόγω του εξαιρετικά υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους και της δύσκολης διαχείρισης τους.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.