Ξεκινούν 18 «πράσινα» έργα της ΔΕΗ

Την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή ή την κατασκευή 18 αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, για τα οποία έλαβε δάνειο 85 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της θυγατρικής της ΔΕΗ, τα περισσότερα αιολικά πάρκα καθώς και μία από τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες θα έχουν τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Τα 18 έργα ΑΠΕ έχουν συνολική ισχύ 90,48 MW και σε αυτά περιλαμβάνονται 14 αιολικά πάρκα και τέσσερις μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί – τόσο νέες μονάδες όσο και υφιστάμενες που θα εκσυγχρονισθούν. Τα αιολικά βρίσκονται ή ξεκινά η κατασκευή τους σε περιοχές όπως η Χίος, η Καρδίτσα, η Κάρπαθος, η Κεφαλονιά και η Τήνος. Από τα τέσσερα υδροηλεκτρικά τα δύο (Σμόκοβο ΙΙ, Μακροχώρι ΙΙ) αφορούν νέες εγκαταστάσεις. Στους υπόλοιπους δύο υφιστάμενους σταθμούς (Λούρος, Βέρμιο) θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακατασκευή (repowering), αυξάνοντας σημαντικά την απόδοσή τους.

Το κόστος του πρότζεκτ θα αγγίξει τα 114 εκατ. ευρώ, ενώ το δάνειο που εξασφάλισε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από την ΕΤΕπ αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η τράπεζα για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Για δέκα από τα αιολικά πάρκα έχουν ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχοι για την προμήθεια των ανεμογεννητριών, καθώς και για τα έργα πολιτικού μηχανικού που αφορούν την εγκατάσταση και τη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να τεθούν σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Στην περίπτωση των υπόλοιπων τεσσάρων πάρκων, η εταιρεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών περί το τέλος Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Λούρο, το οποίο εκτιμάται πως θα ξεκινήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον Απρίλιο του 2019. Έως τον φετινό Ιούνιο αναμένεται να γίνουν επίσης οι προκηρύξεις για την αναβάθμιση της παλιάς υδροηλεκτρικής μονάδας στο Βέρμιο, αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων υδροηλεκτρικών στο Σμόκοβο και στο Μακροχώρι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.