Ξέμειναν από μάσκες τα φαρμακεία της Λάρισας

Πρέπει να είστε πολύ τυχεροί για να βρείτε μάσκες σε φαρμακεία της Λάρισας. Όπως φαίνεται στα περισσότερα δεν θα βρείτε ούτε για δείγμα. Ο ντόρος για τον κορωνοϊό που είναι ήδη στη γειτονική Ιταλία, αλλά και η γρίπη που είναι στα… φόρτε της, έχουν προκαλέσει αυτές τις μεγάλες ελλείψεις.

Ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης τονίζει στη larissanet ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε μάσκες σχεδόν σε όλα τα φαρμακεία της Λάρισας εν μέσω της γρίπης και του φόβου για τον κορωνοϊό. «Δεν χρειάζεται πανικός σε μια τέτοια κατάσταση. Ενδέχεται το επόμενο διάστημα να βρεθούν κάποιες παρτίδες μασκών», υποστηρίζει.

Την ίδια ώρα υπάρχει μικρή αύξηση στην αγορά των αντιβιοτικών και των αντιπυρετικών φαρμάκων αλλά εδώ δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουμε προβλήματα διαθεσιμότητας.

Τι λένε ΣΟΦΛΑ και ΠΡΟΣΥΦΛΑ

Οι παρτίδες με τις μάσκες έχουν εξαντληθεί και από τις φαρμακαποθήκες του ΣΟΦΛΑ και του ΠΡΟΣΥΦΛΑ.

Σήμερα ο ΣΟΦΛΑ διέθεσε τα φαρμακεία που εφοδιάζει με τις τελευταίες, ενώ αντίστοιχα ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ χθες το απόγευμα διέθεσε τα λίγα κομμάτια που είχαν απομείνει.

Μιλώντας στην larissanet o πρόεδρος του ΣΟΦΛΑ κ. Πέτρος Καφανέλης τόνισε ότι οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται μόνο στις απλές χειρουργικές μάσκες αλλά και στις παιδικές, όπως και σε αυτές που είναι πιο ακριβές και εξειδικευμένες. Μάλιστα τη ίδια ώρα υποστηρίζει ότι οι παραγγελίες για μάσκες στα φαρμακεία είναι πολύ μεγάλες.

Φαινόμενα αισχροκέρδιας στη χοντρική αγορά καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΛΑ κ. Δημήτρης Μιχαήλ. «Ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ επιχείρησε να αγοράσει πριν λίγες ημέρες μάσκες με φίλτρο που στην χοντρική κάνουν 2,5 ευρώ η μία και μας την πουλούσαν προς 6 ευρώ. Για το λόγο αυτό ακυρώσαμε την παραγγελία», αναφέρει.

Τόσο ο ΣΟΦΛΑ όσο και ΠΡΟΣΥΦΛΑ είχαν έγκαιρα στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες σε μάσκες.

Τι συμβαίνει στην διεθνή αγορά;

Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται στην διεθνή αγορά. Πρώτη και βασική αιτία η επίταξη των εργοστασίων που φτιάχνουν μάσκες στην Κίνα. Τα εργοστάσια θα παράγουν παρτίδες έως και τον Απρίλιο για την εγχώρια αγορά. Έτσι μένουν μόνο κάποια εργοστάσια στην Ευρώπη που δεν είναι δυνατόν να καλύψουν την ζήτηση.

Η παράνοια που υπάρχει με τον κορωνοϊο σε διεθνές επίπεδο αποτυπώνεται σε ένα παράδειγμα για το μικρό κράτος της Μάλτας. «Η Μάλτα λίγο πριν ξεσπάσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία παρήγγειλε δυο κοντέινερ σε μάσκες», σημειώνει στη larissanet o Πέτρος Καφανέλης.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.