Ξέμεινε από αίμα λόγω της κακοκαιρίας!

Μεγάλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η σοβαρή έλλειψη αίματος που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Τα ψυγεία του Κέντρου αδειάζουν σε επικίνδυνο βαθμό και οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς εκφράζουν φόβους ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να μην υπάρχουν οι απαραίτητες μονάδες αίματος για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Το πρόβλημα που προέκυψε ιδιαίτερα την εβδομάδα που διανύουμε, οφείλεται κυρίως στη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή, αλλά εντείνεται από μια σειρά άλλων παραγόντων.
Σύμφωνα με τη συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας, Μαρία Χατζητάκη, η έλλειψη οφείλεται στην κακοκαιρία που αναβάλλει οργανωμένες αιμοδοσίες αλλά αποτρέπει και τους τακτικούς αιμοδότες να επισκεφθούν τη μονάδα στη Λάρισα και να προσφέρουν αίμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους τακτικούς αιμοδότες το Κέντρο ενισχύεται καθημερινά με 20 – 30 μονάδες αίματος, αλλά αυτές τις ημέρες, λόγω του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών, δεν γίνονται παρά 2 ή 3 αιμοληψίες καθημερινά.
Παράλληλα, ακυρώνονται τακτικές αιμοληψίες, επίσης λόγω της κακοκαιρίας, όπως αυτή της περασμένης Κυριακής στο Λιβάδι Ελασσόνας, όπου συνήθως γίνονται μέχρι και 70 αιμοληψίες. Προχθές μόλις ακυρώθηκε αντίστοιχη αιμοληψία σε γνωστό πολυκατάστημα της περιοχής, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών απουσίαζαν τα 2/3 των εργαζομένων.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι του κύματος κακοκαιρίας είχαν προηγηθεί οι αργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, όπως επίσης και το γεγονός ότι το Κέντρο Αιμοδοσίας του ΓΝΛ καλύπτει τις ανάγκες για αίμα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας γιατί προέκυψε το σημερινό πρόβλημα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως σημειώνει η κ. Χατζητάκη, ο μοριακός έλεγχος του αίματος εξακολουθεί να γίνεται στη Θεσσαλονίκη και όχι στη Λάρισα, με αποτέλεσμα προχθές να μην καταστεί δυνατός ο έλεγχός του, αφού λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, το αυτοκίνητο από τη Λάρισα δεν κατάφερε να προσεγγίσει τη μονάδα της συμπρωτεύουσας.
Εκείνο που μπορεί στην παρούσα φάση να ομαλοποιήσει την κατάσταση είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε, αγνοώντας τις εντελώς αντίξοες καιρικές συνθήκες, να σπεύσουν στο Κέντρο Αιμοδοσίας και να προσφέρουν αίμα, τώρα που οι συνάνθρωποί μας το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.