Αλ. Τσίπρας: «Μαζί να κάνουμε το μεγάλο βήμα για τη μεγάλη νίκη»

Mύδρους κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης εξαπέλυσε από τη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα ανατρέψουμε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στην ομιλία του σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο Διβάνι μίλησε για τη δραματική περίοδο που διανύει η χώρα μας σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

«Ανασφάλεια πρώτα από όλα για την ίδια τη ζωή, αβεβαιότητα για την επιβίωση, για την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς η ελληνική κοινωνία διέρχεται εν μέσω μιας παράλληλης κρίσης. Υγειονομικής και κοινωνικής» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Διπλή πανδημία

Η πανδημία του κορωνοιού από τη μια και η πανδημία της ακρίβειας από την άλλη που χτυπάει κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση και γονατίζει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους.

Και οι δύο αυτές πανδημίες είναι η αλήθεια ότι δε χτυπάνε μονάχα τη χώρα μας. Και αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης.

Η χώρα μας όμως είναι πρωταθλήτρια σε απώλειες και στις δύο αυτές κρίσεις.

Η χώρας μας έχει εδώ και μήνες το αρνητικό ρεκόρ σε απώλειες ανθρώπων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και ταυτόχρονα η χώρα μας έχει το αρνητικό ρεκόρ της ακριβότερης τιμής χονδρικής στο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Γιατί πέρα από τη προχειρότητα, τη διαχειριστική ανικανότητα και τις πολιτικές και ιδεολογικές εμμονές του κ. Μητσοτάκη, θαρρώ ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία συναίσθησης του δράματος της ελληνικής κοινωνίας. Το ότι δεν έχει ιδέα για το πώς περνούν και πως αισθάνονται σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Δίνει την εντύπωση σαν να ζει σε μια άλλη χώρα» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Βολές κατά Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως επεσήμανε πολιτεύεται με ψέματα και τοξικότητα. «Πολιτεύεται με αλαζονεία, με φανατισμό, με ύβρεις και με φαιδρότητες. Σαν αυτή προχθές στη Βουλή όπου με κατηγόρησε ότι έβαλα την Ελλάδα στα μνημόνια. Σε λίγο θα μου ζητήσει να ξεπληρώσω και τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα μας φέσωσε τους Έλληνες φορολογούμενους. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά είναι επικίνδυνο. Γιατί ένας αρνητής της πραγματικότητας δε μπορεί παρά καθίσταται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνος για να κυβερνά το τόπο σε μια στιγμή κρίσης.

Σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται στο τιμόνι κάποιον που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, κάποιον που να ενώνει.

Όχι κάποιον που να διχάζει και να πολιτεύεται με ψέματα και τοξικότητα για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθεί να ωραιοποιήσει μια δραματική πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πόσο ανεπαρκής είναι για μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Στην τελευταία του δήλωση στην αμερικανική Ουάσιγκτον Ποστ εμφανίστηκε ευχαριστημένος γιατί, όπως είπε, οι επιδόσεις μας -οι επιδόσεις του εννοούσε- στην πανδημία είναι καλύτερες από άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα ίδια περίπου υποστήριξε στη Βουλή πριν λίγες μέρες για το θέμα της ακρίβειας, που διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Καθεστώς στα ΜΜΕ…»
«Με τις λίστες Πέτσα προσπάθησε να φτιάξει ένας καθεστώς στα ΜΜΕ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις του κόμματός του για την πανδημία, αλλά και την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Είναι ανήθικο να σπαταλάς τα χρήματα του ελληνικού λαού για να φτιάξεις το προφίλ σου» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αντί απάντησης τέσσερα μόνο αυτονόητα πράματα θα προτείνω σήμερα.

Ανοίξτε επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα να δεχτεί COVID περιστατικά.
Επιτάξτε ιδιωτικά νοσοκομεία που τα έχετε καθαρά για να κερδίζουν πελατεία ενώ στα δημόσια ο κόσμος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και κλείνετε τα χειρουργεία.

Σταματήστε επιτέλους αυτή την ανοησία της κας Κεραμέως με το 50%+1 για να κλείσει μια σχολική τάξη. Το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά. Τα ασυμπτωματικά παιδιά κολλάνε τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Δεν προτείνουμε να κλείσουν τα σχολεία. Προτείνουμε να κλείνει η τάξη για 3-4 ημέρες στο πρώτο κρούσμα. Και τα παιδιά να επανέρχονται στη 4η μέρα με αρνητικό μοριακό τεστ. Όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
Σταματήστε τη ψηφοθηρική αντιμετώπιση με τις εκκλησίες και την αστυνομία. Είναι ντροπή να αφήνετε απροστάτευτους τους πιστοπυς για να μη τα βάλετε με λίγους φανατικούς.
Και είναι ανήθικο να έρχεται να κάνει έλεγχο πιστοποιητικού εμβολιασμού ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός.

Και τέλος, ελάτε τώρα να οργανώσουμε μια μεγάλη εκστρατεία πόρτα πόρτα για τους ανω των 65 ανεμβολίαστων συμπολιτών μας».
Για αυτό και έβαλαν τον ανεκδιήγητο Πλεύρη υπουργό υγείας».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση»
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει ούτε μπορεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «η κοινωνία να απαιτήσει και να επιβάλει λύσεις, όπως τόσες φορές στο παρελθόν. Η δημοκρατία και το Σύνταγμα μας δίνουν τα όπλα. Ας τα χρησιμοποιήσουμε. Με αποφασιστικότητα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οφείλουμε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας.

Να παραμερίσουμε αντιπαλότητες και να συντονιστούμε στοιχειωδώς για το μέγα θέμα της πανδημίας, που κοστίζει ζωές.

Είναι καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας.
Γιατί από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλό.
Να ανοίξουμε ως κοινωνία των πολιτών το δρόμο που βγάζει από τα σημερινά αδιέξοδα και χαράζει προοπτικές προόδου.
Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία αλλά και η ακρίβεια που απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης.
Από τις αρχές του έτους εμείς με παρεμβάσεις μας στη Βουλή, οι φορείς των καταναλωτών, ο κόσμος της παραγωγής και του εμπορίου φωνάζαμε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο σχέδιο γιατί έρχεται έκρηξη ακρίβειας».

«Αύξηση του κατώτατου μισθού»
Συγκεκριμένα:

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να δώσουμε ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία.
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και να την κατάργησητης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
Τη διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την αναστολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.
Τι θα σήμαινε η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα;
25 ευρώ λιγότερα κάθε φορά που γεμίζουμε το ρεζερβουάρ.
Τι θα σήμαινε για το αγροτικό πετρέλαιο;
000 ευρώ σε ετήσια βάση λιγότερα για μια μέση αγροτική καλλιέργεια».

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είχαν τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π στον Τύρναβο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία. Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 (ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

«Βυθίζεται ο αγροτικός κόσμος»
«Επισκέφτηκα σήμερα έναν αγροτικό συνεταιρισμό στον Τύρναβο. Και έχω ιδία άποψη για το αδιέξοδα στα οποία βυθίζεται ο αγροτικός κόσμος. Το κόστος παραγωγής αποτελούσε από πριν τεράστιο πρόβλημα. Σήμερα δεν είναι απλά πρόβλημα αλλά θηλιά στο λαιμό. Η χώρα μας, πανευρωπαϊκά, στην πρωτογενή παραγωγή σημειώνει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Οι τελευταίες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζουν ασύμμετρα την πρωτογενή παραγωγή. Ενώ η δραματική αύξηση στην ενέργεια έχει συμπαρασύρει τα αγροτικά εφόδια.

Ταυτόχρονα έχει φέρει και μια τεράστια αύξηση και στους λογαριασμούς άρδευσης. Αντίστοιχη κούρσα τιμών καταγράφεται και στις ζωοτροφές που αποτελούν μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια τους βασικούς παράγοντες άσκησης της ζωικής παραγωγής. Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές κυμαίνονται σε 30-40%, ενώ μπορεί ανά περιοχές και είδος να φτάσουν και το 70%.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα για τη Νέα ΚΑΠ δεν προβλέπεται πλέον να στηριχτούν μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων οι βασικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας.

Αυτές οι καλλιέργειες πήραν πρώτη φοράσυνδεδεμένες ενισχύσεις το 2017 επί δικής μας κυβέρνησης, μετά από σχετική αναθεώρηση που έγινε».

Τα αρδευτικά έργα
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στα αγροτικά αρδευτικά έργα. Ειδικότερα, ανέφερε:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, φρόντισε το 2019 ώστε 35 μεγάλα αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα να είναι 100% επιδοτούμενα από τις δημόσιες επενδύσεις.
Στη Θεσσαλία έχουν ενταχθεί 5 έργα
Αντίθετα κάποιοι επέμεναν και τότε αλλά και τώρα να παραμυθιάζουν τους Θεσσαλούς με μεγαλεπίβολα σχέδια για έργα που έχουν δομικές αδυναμίες και Συνταγματικές ανακολουθίες.
Και γνωρίζουν ότι δε μπορούν να προχωρήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, κατάφερε την υπέρβαση των συνταγματικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που προέκυπταν από το προβληματικό σχέδιο εκτροπής του Αχελώου και πρότεινε την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας με τοπικά έργα ταμίευσης και εμπλουτισμού, με διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων και με ορθολογικοποίηση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού.

Τα έργα που προτείναμε ανέρχονται σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Και πέρα από τα οφέλη στους υδατικούς πόρους της περιοχής τα έργα προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη».

Έργα μέσω ΣΔΙΤ
«Η ΝΔ όμως σήμερα έχει έναν σχεδιασμό για υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε πως «σημαίνει ότι τα έργα θα κοστίσουν πολύ ακριβότερα λόγω υψηλού κόστους χρήματος του ιδιωτικού τομέα.

Το ακριβότερο αυτό κόστος είτε θα μετακυληστεί στους αγρότες με αυξημένο τιμολόγιο χρήσης του νερού, είτε σε όλους τους φορολογούμενους.

Θα ήθελα λοιπόν από δω από τη Θεσσαλία, να μη σας μιλήσω απλά για την ανάγκη ενός διαφορετικού σχεδίου από αυτό της ΝΔ.

Αλλά για την ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου.

Για την ανάγκη να σχεδιάσουμε και να έχουμε τη τόλμη να προχωρήσουμε σε θεμελιακές αλλαγές.

Οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει τα όρια του κυρίαρχου μέχρι χτες οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι πλέον εμφανής. Πρέπει να επέμβουμε στην ίδια την οργάνωση της παραγωγής, σε ένα νέο συμπεριληπτικό οικονομικό μοντέλο. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί αλλιώς οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι ασύμμετρες.

Όμως η πρόσφατη αύξηση των τιμών στην ενέργεια έδειξε ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη μορφή ανισότητας και ανασφάλειας αν αφεθεί στις αγορές.

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η υλοποίηση ριζοσπαστικών αλλά και ρεαλιστικών προτάσεων, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 50% από τα νοικοκυριά, τους αγρότες, τις ΜμΕ και τις Ενεργειακές Κοινότητες που μετατρέπει το σύνολο των καταναλωτών σε παραγωγούς αυξάνοντας το εισόδημά τους και προστατεύοντάς τους από διακυμάνσεις των τιμών.

Σε όλο τον κόσμο το δημόσιο ανακτά τον έλεγχο των δικτύων διανομής ενέργειας και νερού, για να πετύχει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις μεταβλητότητες και τις αστάθειες των αγορών.

Σε όλο τον κόσμο δίνεται έμφαση στην περιφερειακότητα και την τοπικότητα της ανάπτυξης.

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που κάνει ακριβώς τα αντίθετα, απογυμνώνοντας το κράτος από τα δημόσια εργαλεία και προσφέροντας φοροελαφρύνσεις σε μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού, αντί να ενισχύει την ικανότητα του κράτους να παρεμβαίνει και να καθοδηγεί την οικονομία.

Αυτή η δήθεν φιλο-επενδυτική κυβέρνηση αποκλείει τις περιφέρειες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ που κατά σημαντικό μέρος κατευθύνονται στις περιφέρειες.

Το Ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να το αφήσουμε να είναι άλλη μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το πρωτογενή τομέα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατευθύνει πόρους για διαχείριση από τις Περιφέρειες.
Δεν κατευθύνει πόρους στον πρωτογενή τομέα.
Αντίθετα η δική μας πρόταση προβλέπει την:

Ίδρυση Ταμείου Περιφερειακών και Τοπικών Αναπτυξιακών Σχεδίων με διακριτό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση Περιφερειών και Δήμων.
Η κάθε Περιφέρεια θα μπορεί να καταθέτει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο προς χρηματοδότηση, το οποίο θα αποτελεί προϊόν διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο.
Στόχος μας η διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, που σημαίνει: ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και όχι του παρασιτισμού.

Αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας και ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία.

Στόχος μας η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, που σημαίνει:

Σύνδεση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.
Για να το πω διαφορετικά: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ δεν πρέπει να κατευθυνθούν όπως στο παρελθόν σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές αλλά να βοηθήσουν να στηθεί στα πόδια της η εγχώρια παραγωγή».

Διαβάστε περισσότερα στο larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.