Ιταλία: Μαζικές διαδηλώσεις μαθητών – φοιτητών

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείων και φοιτητές πανεπιστημίων πήραν μέρος σε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις Ιταλίας, με συνθήματα κατά των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.
Φοιτητές και μαθητές ζητούν πρόσβαση στην δημόσια παιδεία χωρίς καμία επιβάρυνση για τις ιταλικές οικογένειες, ενώ έκαναν γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα οργανωθούν πάνω από 1.000 συνελεύσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας, στα πλαίσια μιας αδιάκοπης κινητοποίησης.
«Σχολείο για όλους, επισφαλής εργασία για απολύτως κανέναν», γράφει πανό το οποίο κρατούν φοιτητές που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, στο Τορίνο, ενώ στην Νάπολη ένα από τα κύρια συνθήματα είναι «κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για κάθε πολίτη».
Στην Φλωρεντία, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αμφισβητούν την μεταρρύθμιση του εργασιακού – η οποία καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις – που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος που θα πρέπει να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο, οι προαγωγές και αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών θα πρέπει να βασίζονται κυρίως στην παραγωγικότητα, ενώ η κυβέρνηση του κ. Ρέντσι έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 150.000 καθηγητών και δασκάλων, μέσα στην επόμενη τριετία.
Μεγάλο μέρος των ιταλικών συνδικάτων, όμως, απαντά ότι η μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού και των αναπληρωτών καθηγητών, σε μεγάλο ποσοστό είχε ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, στα πλαίσια σχεδίου που εκπονήθηκε για τη δημόσια παιδεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.