Παρουσίαση του παραμυθιού «Ο πολύχρωμος δράκος»

Tου Αλέξανδρου Καπανιάρη σε εικονογράφηση του Σταμάτη Παπαδήμου

Τι συμβαίνει όταν ένας περήφανος, όμορφος και πολύχρωμος δράκος χάσει ξαφνικά την ούρα του; Πως θα εξελιχθεί ο αγώνας δρόμου του δράκου για να κρύψει το πρόβλημα του και πώς θα ξεγελάσει πρόσκαιρα τους άλλους δράκους του δάσους; Η μάγισσα Εριχθώ προτίθεται να δώσει την λύση … αλλά … μάταια … ο δράκος μπλέκεται σε μεγάλες περιπέτειες. Θα αποδεχθεί τελικά ο πολύχρωμος δράκος αυτή την νέα ιδιαιτερότητα του και θα μείνει χωρίς ουρά; Θα τον βοηθήσουν οι άλλοι δράκοι τους δάσους;

Αυτά και άλλα πολλά θα εξερευνηθούν και θα ψηλαφισθούν στην επίσημη παρουσίαση του «πολύχρωμου δράκου» ενός σημερινού παραμυθιού βασισμένο σε συμβάσεις και μοτίβα του λαϊκού πολιτισμού που μιλά για την διαφορετικότητα, την αλαζονεία και την αποδοχή του εαυτού μας, την Τετάρτη 18 Μαρτίου και ώρα 18:00 μ.μ. στο μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων στο Βόλο (Κοραή 79).
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, τις εκδόσεις ΗΡΑ, τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου καθώς και από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Το παραμύθι έγραψε ο εκπαιδευτικός και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλέξανδρος Καπανιάρης ενώ την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο Βολιώτης βραβευμένος ζωγράφος και γραφίστας Σταμάτης Παπαδήμος.
Η διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και έχει σχεδιαστεί ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή των παιδιών σ’ αυτή τη γιορτή παραμυθιού. Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου έχει εντάξει την συγκεκριμένη παρουσίαση στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του με αφορμή τη λειτουργία ειδικού εργαστηρίου παραμυθιού με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα σε διαμορφωμένους χώρους στο μουσείο του φορέα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει αφήγηση ενοτήτων του παραμυθιού από την Μάρω Αισώπου την «παραμυθού» του εργαστηρίου παραμυθιού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου όπου θα διηγηθεί με το μοναδικό της τρόπο στιγμές από τη δράση του πολύχρωμου δράκου ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται μουσειοπαιδαγωγικό παιχνίδι με την επιμέλεια της Αποστολίας Αρμπαλιά. Στον πιάνο θα είναι η Λήδα Φιλιπποπούλου ενώ έχει γραφεί και ειδικό τραγούδι για τον «πολύχρωμο δράκο» βασισμένο σε γνωστό τραγούδι όπου όλα τα παιδιά ως χορωδία θα τραγουδήσουν. Ήδη οι μαθητές του 2ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου έχουν δουλέψει με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη το παραμύθι και όλοι μαζί θα συνεργαστούν αυτοσχεδιάζοντας για ένα μουσικοθεατρικό παιχνίδι.
Η παρουσίαση του παραμυθιού έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας τις ανάγκες συμμετοχής και έκφρασης των παιδιών ενώ οι συνοδοί τους θα μπορούν να απολαύσουν την παρουσίαση δίπλα από το χώρο εξέλιξης της ιστορίας. Στους μικρούς μαθητές θα μοιραστούν σελιδοδείκτες για τον «πολύχρωμο δράκο» ενώ θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν, να παίξουν και να ακούσουν τη μουσική και την αφήγηση στιγμιότυπων του παραμυθιού εμπλεκόμενοι με την μουσειοπαιδαγωγική κατασκευή έκπληξη.
Ο βολιώτης συγγραφέας και φιλόλογος Διονύσης Λεμονής είχε γράψει για το παραμύθι σχετικά: «Κόκκινη κλωστή δεμένη λοιπόν κι ο συγγραφέας Αλέξανδρος Καπανιάρης μας αφηγείται με παραμυθιακό τρόπο το πάθημα ενός περήφανου αλαζονικού δράκου, ο οποίος χάνει ένα από τα πιο διακριτά μέρη του σώματός του περνώντας στην αντίπερα όχθη των δακτυλοδεικτούμενων και μη αποδεκτών όντων αυτού του κόσμου. Κατά την αφήγηση είναι διάχυτο το χιούμορ, το κωμικό στοιχείο δεμένο με το τραγικό εξυφαίνουν μια ιστορία που ο αναγνώστης απολαμβάνει ώσπου να λυτρωθεί καταληκτικά. Περιπέτεια, ανατροπές, συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες εξαιτίας τυχαίων περιστατικών, ώσπου να γίνει κατανοητό πως αν δεν αποδεχτείς το μειονέκτημά σου, αν δεν παραδεχτείς τον εαυτό σου δεν μπορείς να επιβιώσεις, δεν μπορείς να ευτυχήσεις. Ένα παραμύθι σύγχρονο με σεβασμό στον παραδοσιακό τρόπο γραφής λαϊκών παραμυθιών που θα αγαπηθεί και θα αφήσει μια γλυκιά επίγευση μιας καλογραμμένης ιστορίας».
Την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσουν και επιμέρους παρουσιάσεις σε αρκετά σχολεία και σε στέγες πολιτιστικών φορέων του Νομού Μαγνησίας όπου ο συγγραφέας και ο εικονογράφος θα αξιοποιήσουν τον παιδαγωγικό υλικό που συνοδεύει το παραμύθι με κατασκευές (φτιάξε το δικό σου δράκο), το παιχνίδι των σκιών, το χαμένο μονοπάτι, ένωσε τις τελείες και ανακάλυψε.
Η καλαίσθητη έκδοση τριάντα δυο σελίδων μπορεί να διαβαστεί και κυρίως να δουλευτεί στο σπίτι από τους γονείς που μπορούν με τα παιδιά τους να φτιάξουν τις παραπάνω κατασκευές και να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες. Το παραμύθι βασίζεται σε μοτίβα και συμβάσεις του λαϊκού πολιτισμού τόσο σχέση με τη συγγραφή (μαγεμένο δάσος, κάστρο, μάγισσα, δράκος κ.ά.) όσο και σε σχέση με την εικονογράφηση (μοτίβα λαϊκού πολιτισμού).
Το παραμύθι κυκλοφορεί ήδη σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία του Βόλου καθώς και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όσοι φορείς ή σχολεία ενδιαφέρονται να οργανώσουν στο χώρο τους έκθεση βιβλίου, δραστηριότητες αφήγησης και σχετικές κατασκευές με το υλικό του παραμυθιού μπορούν να απευθύνονται στον εκδοτικό οίκο ΗΡΑ ή στους δημιουργούς ([email protected], [email protected]).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.