ΤΕΕ: Πρόστιμα 1,4 δισ. έχουν εισπραχθεί από τη ρύθμιση αυθαιρέτων

Πρόστιμα και παράβολα ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,3 εκατ. συναλλαγές έχουν εισπραχθεί από την εφαρμογή της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΕ, έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 875.000 ιδιοκτησίες από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μέχρι στιγμής περίπου 575.000 ιδιοκτησίες από 695.000 ιδιοκτήτες.

Τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 εκατ. συναλλαγές.

Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ αξίζει να αναφερθεί ότι το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτήρια με οικοδομική άδεια ενώ το 25% των δηλώσεων αφορά κτήρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα.

pinakas-akini

Ακόμη μία στατιστική παρατήρηση που αποδεικνύει τη χρησιμότητα του συστήματος για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό είναι ότι το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου.

Όσον αφορά τη χρήση των ακινήτων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, το 60% ως άλλη κατοικία και το 18% για επαγγελματικές χρήσεις (μεταποίηση πρωτογενούς τομέα 1%, τουρισμός – βιομηχανία 4%, υπηρεσίες 13%).

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος Γ.Στασινός σχολίασε ότι «η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου 4178 για την αυθαίρετη δόμηση, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και της Τράπεζα Γης αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για να ολοκληρωθεί με επιστημονικά ορθό τρόπο ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα. Για να μπορέσουν οι πολίτες και οι μηχανικοί να κλείσουν μία για πάντα τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, για να αποκτήσει η Πολιτεία ακριβή εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης του δομημένου χώρου, για να μπορέσει η χώρα να προσφέρει σε όλους μας όσα προσφέρει κάθε οργανωμένο κράτος: ασφαλή και σίγουρη πολεοδομική και χωροταξική πληροφορία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ «ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάκτακτων προστίμων».

«Επίσης όσοι πολίτες έχουν δηλώσεις στον αντισυνταγματικό νόμο 4014 είναι χρήσιμο να τις μεταφέρουν με μικρό κόστος, σχεδόν αυτόματα και χωρίς επιπλέον πρόστιμα στον νέο συνταγματικό νόμο 4178» υπογραμμίζει.

Το ΤΕΕ ενεργώντας ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας συνεργάστηκε με το αρμόδιο Υπουργείο για να δημιουργηθεί το υπάρχον σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των δηλώσεων των αυθαιρέτων.

Με την εργασία 27330 Μελών ΤΕΕ και 4739 Αποφοίτων ΤΕΙ δημιουργήθηκε μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ η πρώτη βάση δεδομένων καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης η οποία κάλυψε τις συνταγματικές απαιτήσεις του Νόμου.

Σε συνεργασία με τα συστήματα της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» και τα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ απλοποιήθηκε η διαδικασία και με τα δεδομένα που συλλέγονται γίνεται πλήρης αποτύπωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και με την ολοκλήρωση της υποβολής των σχεδίων μια πλήρης καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.