Αναζωπυρώσεις χωρίς τέλος στη Ρόδο – Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Αναζωπυρώσεις χωρίς τέλος στη Ρόδο με τη φωτιά να μαίνεται και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Λίγο μετά τις 13:15 εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη ενώ νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα να εκκενωθούν τα χωριά Γεννάδι και Βατί προς Κιοτάρι.

Η τροπή που έχει πάρει η φωτιά στη Ρόδο είναι δραματική, όπως κατέγραψε και ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr, Χάρης Γκίκας, καθώς η φωτιά έκαψε σπίτια και καταστήματα στο Ασκληπιείο και χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για να εκκενωθεί το χωριό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τεράστια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε στα αποκλειστικά πλάνα του Newsbomb.gr, αστυνομικοί βοηθούν τους κατοίκους αλλά και μικρά ζώα να απομακρυνθούν από το σημείο.

Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες στο χωριό Ασκληπιείο και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ από νωρίς το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα για την κατάσβεση.

Πάντως, λίγο μετά τις 13:00 το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους κατοίκους των οικισμών Λίνδος, Πεύκοι και Βλύχα ότι μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή».

Δύσκολες οι συνθήκες σε όλα τα μέτωπα
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογίαννης στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα ανέφερε πως «Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο».

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε. Περιγράφοντας αναλυτικά τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας δήλωσε ότι επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο είναι από Τουρκία και ένα από Κροατία, εκτός των 10 ελικοπτέρων που επιχειρούν.

Μιλώντας για το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο αυτό της Κέρκυρας δήλωσε ότι «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση έλαβε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού».

Και όπως είπε, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν αστυνομία, Περιφέρεια και λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί κάποιο σπίτι στην Κέρκυρα, όπου επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί με επίγειες δυνάμεις.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στην Εύβοια ανέφερε ότι επεκτάθηκε με τη βοήθεια ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή αναφέροντας ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύ Γιαλός.

Εκτός από τη Ρόδο ενεργά μέτωπα υπάρχουν στο Δερβενάκι Αχαΐας στο Αίγιο, στην Κω, στην Κάρυστο και στην Κέρκυρα, όπου επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Εκκενώσεις στην Κάρυστο
Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο, ενώ στις 03:00 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη φωτιά στην Κάρυστο η οποία καίει για δεύτερη μέρα, με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Ξυπόλητο, στην Κάρυστο τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μια αναζωπύρωση είναι στο Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και η άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο πύρινα μέτωπα νωρίτερα ήταν σε ύφεση.

Απεγκλωβίστηκαν 59 τουρίστες στην Κέρκυρα
Το λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενούνται σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.