Χρ. Μπουκώρος: «Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις η συνταγή για να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας»

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Για το σημαντικό θέμα των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων και των Επιχειρηματικών Πάρκων μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, ο βουλευτής Μαγνησίας κατά την τοποθέτησή του προέτρεψε τον Υπουργό Ανάπτυξης να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τονίζοντας ότι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την προσέλκυση των επενδύσεων οδηγούν στην προετοιμασία της χώρας για την εποχή μετά την πανδημία. «Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις, είναι η συνταγή που μπορεί να μας βγάλει από τις συνέπειες της πανδημίας και από την μακρά οικονομική κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μπουκώρος.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το ζήτημα των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων και των Βιομηχανικών Πάρκων, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης εργάζονται με σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας την εποχή μετά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «επειδή προέρχομαι από μια περιοχή που σεμνύνεται να υπογραμμίζει και να διατρανώνει ότι διαθέτει τις καλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές εδώ και πενήντα χρόνια, την Α΄ και Β΄ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, καθώς και το Βιοτεχνικό Πάρκο του Βόλου – βρισκόμαστε άλλωστε εν όψει και της οριστικοποίησης των μελετών για μια Δ΄ Βιομηχανική Περιοχή- θέλω να σας πω εμπειρικά ότι η βιομηχανική ανάπτυξη απαιτεί επιχειρηματικά πάρκα. Διαφορετικά, είναι άναρχη, ανεξέλεγκτη, αντιπεριβαλλοντική και στο τέλος, καθαρά αντιοικονομική δραστηριότητα.

Η δραστηριοποίηση εντός των Βιομηχανικών Πάρκων οπωσδήποτε πρέπει να είναι το ζητούμενο για λόγους πολεοδόμησης, για λόγους οικονομίας, για λόγους περιβαλλοντικούς, για λόγους οικονομίας κλίμακος των υποδομών.

Όμως, οι «υπερ-ρυθμίσεις» πολλές φορές καθυστερούν τα ζητήματα της ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών. Αρχικά, στον Βόλο και στη συνέχεια στην Πάτρα έχει επιλεγεί το μοντέλο διοίκησης των αυτοδιαχειριζόμενων βιομηχανικών περιοχών, ένα μοντέλο το οποίο προχωράει.

Τα ζητήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι φορείς που διαχειρίζονται βιομηχανικές περιοχές ήταν οι σχέσεις τους με τους οικείους ΟΤΑ, δηλαδή ποιες είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες των ΟΤΑ για τη λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών και αν πράγματι αυτό που πληρώνουν οι μέτοχοι μιας τέτοιας περιοχής, δηλαδή οι επιχειρηματίες, αντιστοιχεί στην προσφορά των υπηρεσιών από τους οικείους ΟΤΑ. Αυτό ρυθμίστηκε κατά έναν τρόπο.

Εκείνο που δεν ρυθμίστηκε -και είχα κάνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης- είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των φορέων αυτοδιαχείρισης βιομηχανικών περιοχών.

Αυτοί οι φορείς δεν είχαν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτικά προγράμματα, με τη δικαιολογία ότι εκπροσωπούν μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως, είναι άλλο ο φορέας και άλλο η επιχείρηση. Ο φορέας είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που φροντίζει κυρίως για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών.

Και είναι σταθερή και σθεναρή μου άποψη ότι αυτοί οι φορείς θα πρέπει να εντάσσονται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, για να κάνουν τους δρόμους, για να κάνουν τον φωτισμό αυτών των περιοχών, για να κάνουν τα δίκτυα οπτικών ινών, τα δίκτυα ύδρευσης και γενικότερα να δίνουν υπεραξία στις οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές, ώστε να προσελκύουν και νέες επενδύσεις.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι η αξία της γης των ανθρώπων που θα ενταχθούν στο βιοτεχνικό πάρκο θα αυξηθεί κατά πολύ, γιατί η αξία των οικοπέδων εντός των βιομηχανικών πάρκων, των επιχειρηματικών πάρκων και των βιομηχανικών περιοχών είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερη από την αξία της αγροτικής γης.

Οι βιομηχανικές περιοχές και τα επιχειρηματικά πάρκα χρειάζονται αυτοδιαχείριση και ένα πλαίσιο από το κράτος, που θα ευνοεί την ελευθερία του επιχειρείν, αφού είναι δεδομένο ότι εντός των βιομηχανικών περιοχών και πολεοδομικές αταξίες δεν θα υπάρχουν, και περιβαλλοντική συμμόρφωση θα υπάρχει, και ορθότερη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στην αρμοδιότητα της έκδοσης και κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ασφαλώς, πιστεύω ότι και αυτή η ρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, διότι τα εμπορικά σήματα αποτελούν την άυλη περιουσία, το άυλο κεφάλαιο των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αλλά εντάσσεται στο δημόσιο λογισμικό, διασφαλίζει την ταχύτητα και την ευελιξία γι’ αυτό το λεπτό ζήτημα, όπως είναι τα εμπορικά σήματα».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Χρήστος Μπουκώρος εξήρε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την πολύ καλή δουλειά που παρουσιάζει, καθώς βάζει στο επίκεντρο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί και αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας.

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποσκοπεί στην βελτίωση ενός προϋπάρχοντος νόμου, ώστε να αποκτηθούν μεγαλύτερες ταχύτητες στην αδειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έρχεται ούτε να γκρεμίσει τον νόμο του 2016, ούτε να τον συκοφαντήσει, ούτε τίποτα. Έρχεται να τον βελτιώσει και να τον επεκτείνει. Και αυτό το κάνει για να περιορίσει την προσωπική επαφή των ενδιαφερομένων να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προσωπική επαφή που έχει γεννήσει πολλές παθογένειες.

Μιλάμε για την αναγγελία έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας με την υποχρέωση του επιχειρηματία. Όπως για παράδειγμα, της Σχολής Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστών, των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων, των συνεργείων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, των χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων που έχουμε μεγάλη ανάγκη ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Άρα, αναγγελία και ο φάκελος στην επιχείρηση. Έτσι, ο επιχειρηματίας έχει πάντα στον νου ότι θα ελεγχθεί και δεν θα σκέφτεται ότι κάποια υπηρεσία θα του κάνει κάποια εξυπηρέτηση και ότι τελείωσε για πάντα.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η διαδικασία βοηθάει και τις ελεγκτικές αρχές να προγραμματίσουν τη δουλειά τους, γιατί με την αναγγελία στην πλατφόρμα θα πάψουν οι υπηρεσίες να λένε ότι δεν έχω προσωπικό, δεν έχω υπαλλήλους, έχω άλλες υποχρεώσεις. Θα μπορούν, λοιπόν, να προγραμματίσουν τους ελέγχους, ώστε να εξετάζουν αν πράγματι αυτός που ξεκίνησε την επιχείρηση έχει συμπληρωμένο τον φάκελο» επεσήμανε ο Χρήστος Μπουκώρος αναφερόμενος στη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στα καλά νέα της ημέρας», τα οποία δεν είναι άλλα από τον οριζόντιο εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατοίκων 85 ελληνικών νησιών, στα οποία προστίθενται ακόμα 18 νησιά, στα οποία είτε έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός είτε έχει γίνει η πρώτη δόση. Μάλιστα ο Χρήστος Μπουκώρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα διθυραμβικά σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου και κυρίως της «Daily Mail», η οποία επαινεί την Ελλάδα για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την προετοιμασία των ελληνικών νησιών εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού. «Αναλογιστείτε να υπήρχε και επάρκεια εμβολίων στην παραγωγή και στη διάθεση!» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μαγνησίας, ο οποίος επεσήμανε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόσφατων σχολίων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αφορούν στην κυβερνητική εκπρόσωπο, ο Χρήστος Μπουκώρος επεσήμανε ότι «ζούμε σε μία χώρα όπου επί ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός έκανε το «όχι» «ναι» εν μία νυκτί!», ενώ τόνισε ότι «αυτού του είδους η αντιπολίτευση είναι ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη, διότι αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι όχι τι ελέχθη πριν από δέκα ή πέντε χρόνια, αλλά τι κάνουμε όλοι μας σήμερα για να βγούμε από αυτή την πολύπλευρη κρίση, την οποία έχει εντείνει και η πανδημία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.