Επίθεση Χαρανά στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για τον διπλό κυκλικό κόμβο

Σφορδρή επίθεση κατά των μελών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξαπολύει με δήλωσή της η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βόλου Σόνια Χαρανά, με αφορμή την αρνητική γνωμοδότησή τους για τη δημιουργία διπλού κυκλικού κόμβου στο παλιό κοιμητήριο στη Νέα Ιωνία. Η κα Χαρανά τάσσεται υπέρ του έργου χαρακτηρίζοντάς το μείζονος σημασίας για την περιοχή και αμφισβητεί τις ενστάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν στην λειτουργία του κόμβου καθώς και στην αλλοίωση του διατηρητέου μνημείου, όπως έχει χαρακτηριστεί το τοιχίο του παλιού κοιμητηρίου, ενώ κατηγορεί τους αρχιτέκτονες ότι “χάνουν το δάσος” κάνοντας αναφορά στην κοπή μερικών δέντρων για την υλοποίηση του έργου.

Όπως αναφέρει η κα Χαρανά στη δήλωσή της:

Και ενώ ένα έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή μας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία αρνητικά διότι το κοιμητήριο της Ταξιαρχών έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Ως απλός πολίτης λοιπόν, χωρίς γνώσεις αρχιτεκτονικής, αναρωτιέμαι πού θα μπορούσε να επηρεάσει και να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του διατηρητέου μνημείου (κοιμητηρίου) ένας κυκλικός κόμβος.
Μήπως η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οδών Μελίνας Μερκούρη, Αναπαύσεως, Καζανάκι και Μαιάνδρου που ταλαιπωρεί τους πολίτες επί σειρά ετών θα επηρεάσει αρνητικά το διατηρητέο μνημείο;

Ο κυκλικός κόμβος αποφάνθηκαν οι αρχιτέκτονες πως θα διακόπτει τον άξονα βασικής πρόσβασης από την πόλη στο χώρο του κοιμητηρίου και στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και αναρωτιέμαι αναφερόμαστε στην οδό Αναπαύσεως ή στη λεωφόρο Broadway της Νέας Υόρκης;

Αλίμονο επίσης αν ένας κυκλικός κόμβος αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα σε εμάς τους πιστούς για να προσέλθουμε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να γκρεμιστεί η Παναγία της Τήνου και να χτιστεί από την αρχή προκειμένου να γίνει εύκολα προσβάσιμη.

Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορική σημασία του κοιμητηρίου της Ταξιαρχών και με ανυπομονησία περιμένουμε την αξιοποίηση του χώρου ως ιστορικό μουσείο, έτσι ώστε μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου να αναδειχθεί, η ευρύτερη περιοχή να αναπτυχθεί και το κοιμητήριο να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης, γιατί αυτή είναι η κατάσταση σήμερα!

Τέλος αναφορικά με την επισήμανση της επιτροπής αρχιτεκτόνων για την κοπή δέντρων αρχίζω να αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι χάνουν το δάσος!

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Βόλου

Χαρανά Σόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.