Γερμανία: «Όχι» στον μεγάλο συνασπισμό από τη νεολαία του SPD

Την αντίθεσή του στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία εκφράζει ο πρόεδρος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κέβιν Κιούνερτ, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα, προτάσσοντας την απουσία συμφωνίας για την κοινωνική ασφάλιση όλων των πολιτών.

Το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων αποτελεί οπισθοδρόμηση, δήλωσε ο Κιούνερτ, σε σημερινή του συνέντευξή στη «Frankfurter Rundschau». «Πιο επώδυνο από όλα όσα συμφωνήθηκαν με τους Χριστιανοδημοκράτες είναι το γεγονός ότι απουσιάζει στο τελικό έγγραφο η κοινωνική ασφάλιση όλων των πολιτών με την οποία θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος στην περίθαλψη δύο ταχυτήτων. Πολλοί στο SPD είναι απογοητευμένοι. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού», πρόσθεσε.

«Όχι» σε παραίτηση Σουλτς

Ο Κιούνερτ τόνισε επίσης σε άλλη του συνέντευξη στη «Saarbrücker Zeitung» της Δευτέρας ότι δεν βλέπει την αναγκαιότητα παραίτησης της ηγεσίας του κόμματός του σε περίπτωση καταψήφισης της πρότασής της την για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες στο έκτακτο συνέδριο το οποίο θα γίνει για το θέμα αυτό στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη: «Απορρίπτω αυτού του τύπου τον πολιτικό πολιτισμό σύμφωνα με τον οποίο οι οποιεσδήποτε αντιθέσεις συνεπάγονται παραιτήσεις. Δεν θα το ζητήσω από τον Μάρτιν Σουλτς ανεξάρτητα από την έκβαση του θέματος», δήλωσε.

Κατά την εκτίμησή του, η απόφαση της βάσης είναι θέμα ανοικτό: «Με μια μόνο ψήφο διαφορά αποφάσισε (το Σάββατο) το τοπικό συνέδριο του SPD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό. Επομένως, δεν είναι προβλέψιμο το τι θα αποφασίσει το έκτακτο ομοσπονδιακό συνέδριο την επόμενη Κυριακή».

Ο Κιούνερτ εκτιμά επίσης ότι «στη βάση του κόμματος στην Κάτω Σαξονία (με πρωτεύουσα το Ανόβερο) και τη Σαξονία Ανχαλτ (με πρωτεύουσα το Μαγδεμβούργο), όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, επικρατεί «όπως παντού στο SPD μια εξόχως αντιφατική ατμόσφαιρα».

Σκεπτικισμός στη βάση του κόμματος

Τον προβληματισμό της για την έκβαση της ψηφοφορίας στο προσεχές έκτακτο συνέδριο του κόμματος εξέφρασε και η Μανουέλα Σβέσιχ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Προμερανία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post :

«O σκεπτικισμός της βάσης του κόμματος δεν εξαφανίστηκε αυτομάτως με την απόφαση της ηγεσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού, αλλά ούτε και ο δικός μου. Είναι πάντως μια καλή βάση για να ξεκινήσουν. Χρειαζόμαστε όμως ακόμα μέχρι το έκτακτο συνέδριο του SPD πολλή δουλειά για να πεισθεί η βάση», όπως είπε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.