Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Επιτροπή των Περιφερειών για την 1η συνάντηση εργασίας του δικτύου Regional Hubs

1st Regional Hubs Network Workshop

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τον Δεκέμβριο του 2018, επιλέχτηκε μαζί με άλλες δεκαεννέα Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο νέο δίκτυο περιφερειακών κόμβων (RegHub) για τη χάραξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια από την Ελλάδα που επιλέχτηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το RegHub αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που σκοπό έχει την πιο αποτελεσματική διοχέτευση των εμπειριών των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη διαδικασία χάραξης των πολιτικών της ΕΕ. Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση της υλοποίησης των πολιτικών της ΕΕ, επιτρέποντας εν τέλει στο νομοθέτη να βελτιώσει την υφιστάμενη νομοθεσία και να προετοιμάσει νέα.
Περίπου τα δύο τρίτα της νομοθεσίας της ΕΕ υλοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Κατά συνέπεια, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία από πρώτο χέρι στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε στενή επαφή με τοπικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία πολιτών και τους πολίτες. Μέσω των γνωμοδοτήσεών της, η ΕτΠ εκφράζει επισήμως τη θέση των τοπικών και περιφερειακών αρχών επί των νομοθετικών προτάσεων της ΕΕ. Παρά ταύτα, είναι αναγκαία η αξιοποίηση τόσο της γνώσης των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε πρωιμότερο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ, όσο και της εμπειρίας τους όσον αφορά την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας. Όντας η επίσημη φωνή των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ και μέσω του θεσμικού της ρόλου, η ΕτΠ βρίσκεται σε ιδανική θέση προκειμένου να συνενώσει τις συνεισφορές όλων των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Το πρώτο εργαστήριο του RegHub πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου στην πράξη και σε αυτό που αναμένεται από τα μέλη του. ‘Ήταν επίσης μια ευκαιρία για τα μέλη να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, ο εργαστηριακός στόχος ήταν να συμβάλει στην προετοιμασία της πρώτης διαβούλευσης του RegHub, η οποία προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2019. Κατά την διάρκεια αυτής θα γίνει συλλογή απόψεων και εμπειριών από τις 20 Περιφέρειες σχετικά με την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ. Ο πρώτος τομέας διαβούλευσης αφορά στις Δημόσιες Συμβάσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε από την κα Αγγελική Βενέτη, Προϊσταμένη της Δ/νσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, η οποία είναι το σημείο επαφής του δικτύου στην Περιφέρεια.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://cor.europa.eu/en/engage/Pages/network-regional-hubs-implementation-assessment.aspx

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.