Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για τους συμβασιούχους με αποδοκιμασίες

Διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων μεταξύ δύο ψηφισμάτων

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΟΤΑΚατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου το ψήφισμα στήριξης της Δημοτικής Αρχής προς τους συμβασιούχους, μη αποδεχόμενο ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, ενώ αρνητικά ψήφισαν «Επιλογή Ευθύνης», ΛΑΣ και ανεξάρτητοι σύμβουλοι, ζητώντας να υιοθετηθεί το ψήφισμα των εργαζομένων και η Νατάσα Οικονόμου δέχτηκε αποδοκιμασίες εκ μέρους των συμβασιούχων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Σε τοποθέτησή του προς το Δημοτικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων Χρήστος Σκούρας ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Βόλου για τη στήριξη και δήλωσε ότι για το λόγο αυτό δεν έγιναν καταλήψεις στα αμαξοστάσια και στον ΧΥΤΑ.

Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη ζήτησε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και προειδοποίησε ότι το επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Η ίδια είπε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν τους δημάρχους στο πλευρό τους, στο αλλά με πράξεις.

Οι μειοψηφίες
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς ανέφερε ότι η απόλυση των συμβασιούχων θα προκαλέσει προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες και ζήτησε να βγει ομόφωνο ψήφισμα.
Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου ανέφερε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρότεινε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους και στη συνέχεια να δοθεί οριστική λύση με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Να γίνουν προλήψεις αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ και μοριοδότηση. Είμαστε αντίθετη στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη», είπε.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειονοψηφίας Μιχ. Μιτζικός είπε ότι έχουν τον σεβασμό μας οι συμβασιούχοι γιατί καθαρίζουν την πόλη από τα σκουπίδια και η κυβέρνηση προσπάθησε να τους κρατήσει ομήρους. Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός συμβασιούχων συμπίπτει με τις ανάγκες του Δήμου για μόνιμες θέσεις και η παράταξη είναι δίπλα τους στο αίτημα για εργασία.
Ο Θ. Τσαλούχος από την πλευρά της Λ.Α.Σ. ζήτησε άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου και φυσικά να λάβουν τα δεδουλευμένα τους για να λειτουργήσουν χωρίς πρόσθετα προβλήματα οι δήμοι. “Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε όπως μπορούμε στους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων ως ελάχιστη υποχρέωσή μας” τόνισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσων Αποστολάκης είπε ότι κακώς ρίχνουν όλοι τα βάρη στην κυβέρνηση. “ Σε αυτή την κυβέρνηση έσκασε η βόμβα και πρέπει να κόψει το κεφάλι της να βρει λύσεις. Το γενικότερο πρόβλημα των υπηρεσιών καθαριότητας και στο δήμο Βόλου και στην χώρα, οφείλεται στον στρεβλό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν έχουμε δει να προχωρά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, εμείς ασχολούμαστε με λαμπάκια. Δεν ξέρω τι υποκρύπτει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτή την περίοδο που δίνεται η μάχη των ιδιωτών για τα σκουπίδια. Ο δήμος Βόλου πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει τους συμβασιούχους υιοθετώντας το ψήφισμα που έχουν φέρει οι συμβασιούχοι”, τόνισε.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος Αρ. Δουλόπουλος έλαβε το λόγο και προκλήθηκε ένταση προς στιγμήν μεταξύ του ιδίου και τους αντιδημάρχου Χρ. Στεφόπουλου, ανταλλάσσοντας αγοραίες εκφράσεις. O αντιδήμαρχος Χρ. Στεφόπουλος απευθύνθηκε στους συμβασιούχους λέγοντας «να μην ψηφίσετε κανένα ούτε εμάς, γιατί σας εμπαίζουν για να πάρουν την ψήφο σας» κι επιτέθηκε φραστικά κατά των δημοτικών συμβούλων Αρ. Δουλόπουλου και Ιάσονα Αποστολάκη.
Ο Θ. Κλημόπουλος ζήτησε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να υιοθετηθούν οι θέσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νικ. Χαυτούρας έκανε λόγο για εργαζόμενους πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε ανήθικο αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Η σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη πρότεινε να εγκριθεί το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

Ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου επισήμανε ότι η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα έδειξε τη συμπαράστασή της στους συμβασιούχους και τους ζήτησε να κάνουν υπομονή έως ότου καταλήξει σε κάποια πρόταση η κυβέρνηση. “Είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουν πληρωμένους συμβασιούχους μέχρι 31 Μαίου. Από τη στιγμή που το ψήφισμα που καταθέσαμε από Παρασκευή, το στηρίζουν οι συμβασιούχοι, αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν χρειάζεται να δώσουμε φρούδες ελπίδες”.
Απευθυνόμενος προς τους συμβασιούχους επισήμανε ότι η στήριξη είναι έμπρακτη και ο αγώνας πανελλαδικά μπορεί να οδηγήσει κάπου. “ Το υπουργείο διερευνά πλαίσιο να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Εμείς έχουμε στείλει απόφαση Δ.Σ. για θέσεις κενές που πρέπει να καλυφθούν και τα οκτάμηνα επίσης. Κάναμε ότι έπρεπε για να διασφαλίσουμε εύρυθμη λειτουργία του δήμου και η πόλη να είναι καθαρή”, τόνισε.

Ακολούθησε συζήτηση για το πως θα μπορούσε να διατυπωθεί το τελικό ψήφισμα ενώ η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής καταλόγισε ευθύνες στις αντιπολιτεύσεις που αντιδρούσαν για διάφορα σημεία του ψηφίσματος.
Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τους συμβασιούχους να αποδοκιμάζουν την παράταξη της κ. Οικονόμου (που ανέφεραν ότι και η ίδια ήταν αντιδήμαρχος Καθαριότητας) και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που δεν το ψήφισαν, αλλά ζητούσαν να εγκριθεί το ψήφισμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.