Να τοποθετηθεί για το ζήτημα της κατασκευής του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, καλεί την Δημοτική Αρχή Βόλου, ο δημοτικός σύμβουλος με τη “Συμμαχία για τον Βόλο” Νίκος Μόσχος. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός για την κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε επί ημερών του ως αντιδημάρχου Πολεοδομίας το 2011, όταν η τότε δημοτική αρχή Σκοτινιώτη έλαβε την απόφαση για την παραχώρηση του οικοπέδου στη θέση “Μαχαιρίτσα” με προϋπόθεση να κατασκευαστεί εκεί το εν λόγω κτίριο. Ο δημοτικός σύμβουλος καλεί τον Δήμο Βόλου να πάρει θέση και παράλληλα αφήνει αιχμές κατά του πρ. υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, κάνοντας λόγο για το αν η ανατροπή που φέρνει με την πρότασή του ο Βουλευτής Μαγνησίας, σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος σχεδιασμού και χωροθέτησης.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο κ. Μόσχος:
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την δημόσια αντιπαράθεση που έχει προκληθεί για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Βόλο.
Πρώτα κάποια δεδομένα.
1. Ο Δήμος Βόλου, ήδη από το 2011 με την 408/2011 απόφαση του Δ.Σ. και με συμβολαιογραφική πράξη πρότασης δωρεάς το 2012 παραχώρησε δημοτικές εκτάσεις (από δημοτική τράπεζα γης) στην περιοχή της Ν. Ιωνίας στη θέση “Μαχαιρίτσα”. Βασικός όρος της παραχώρησης ήταν ότι η ανέγερση θα πραγματοποιούνταν εντός 5 ετών από την αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης και ότι το κτίριο στην οδό Γαλλίας – Κουμουνδούρου θα επέστρεφε στην κυριότητα του Δ. Βόλου. Ο σχεδιασμός αυτός για μια βασική υποδομή της πόλης, πέρασε και στις σχετικές αποφάσεις και μελέτες του Γ.Π.Σ. Βόλου.
2. Η μελέτη για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι έτοιμη και εγκεκριμένη από το 2024, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ και δηλώσεις των μελετητών.
3. Παρόλα αυτά μετά από πρωτοβουλίες ενός και μόνο βουλευτή, ανακοινώνεται ότι ο σχεδιασμός αυτός ανατρέπεται (χάριν μιας άλλης θέσης στο Φυτόκο (κτίριο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα).
Κατόπιν όλων των παραπάνω αναρωτιέμαι για τα εξής:
1. Ποια η θέση του Δ. Βόλου για το σημαντικό αυτό ζήτημα; Τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει όλοι δηλώσεις, εκτός από τον φορέα που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
2. Μπορεί ο μακρόχρονος σχεδιασμός για την μετεγκατάσταση μιας βασικής υπηρεσίας, σε ένα ακατάλληλο κτίριο, να ανατρέπεται από την πρωτοβουλίας ενός και μόνο ανδρός; Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος σχεδιασμού και χωροθέτησης;
3. Ο σχεδιασμός της πόλης και των υποδομών της ανήκει στον κάθε βουλευτή και υποψήφιο ή στο Δήμο Βόλου;
































