Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Erasmus+ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

Ολοκληρώθηκε το διετές (2018 – 2020) Πρόγραμμα Erasmus+ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων. Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.
Βασικός σκοπός του προγράμματος του ΣΔΕ Βόλου με τον τίτλο «ADULT INNOVATION (Καινοτόμες πρακτικές διοίκησης και διδασκαλίας στα ΣΔΕ)» ήταν η ανάπτυξη του σχολείου, η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων της σημερινής εποχής. Τρεις ήταν οι τομείς – η διοίκηση του σχολείου, η βελτίωση της διδασκαλίας και η διαπολιτισμική εκπαίδευση – πάνω στους οποίους επιμορφώθηκε μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, ώστε να επιτευχθούν οι επιμέρους στόχοι που είχαν τεθεί και ήταν η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού και συμμετοχικού μοντέλου εκπαιδευτικής ηγεσίας που θα προσδώσει νέα δυναμική στο σχολείο και θα το κάνει πιο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, η απόκτηση και επικαιροποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων και η υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, εναλλακτικών τεχνικών και νέων προσεγγίσεων που ενισχύσουν τα κίνητρα μάθησης των εκπαιδευομένων, η ενίσχυση του ρόλου της μη τυπικής μάθησης ως μια μορφή αποτελεσματικής διδασκαλίας μέσω της πρακτικής εφαρμογής μεθόδων της, η συμπερίληψη των ενήλικων εκπαιδευομένων με προσφυγικό / μεταναστευτικό υπόβαθρο και η αποτελεσματική διαχείριση πολυπολιτισμικών μαθησιακών περιβαλλόντων, ο εκσυγχρονισμός του σχολείου ώστε να καταστεί ένας οργανισμός που μαθαίνει διαρκώς και η διεθνοποίησή του μέσω συνεργασιών και δικτύωσης στον Ευρωπαϊκό χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας του COVID-19, υλοποιήθηκαν μόνο 4 από τις 8 προγραμματισμένες κινητικότητες. Κατά το διάστημα 3 – 7 Ιουνίου 2019, η εκπαιδεύτρια του Περιβαλλοντικού γραμματισμού, κ. Αγγελική Μύθη και η Σύμβουλος Ψυχολόγος του ΣΔΕ Βόλου, κ. Χριστίνα Ρούμπου, συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Intercultural Education & Migration» που διεξήχθη στην Marbella της Ισπανίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχουσες εκπαιδεύτριες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν ζητήματα, όπως οι διαφορές μεταξύ πολυπολιτισμικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, οι διαφορές μεταξύ του ατομικιστικού και του συλλογικού μοντέλου κοινωνικής δράσης και συμπεριφοράς, καθώς και ζητήματα ετερότητας και τρόπους διαχείρισης αυτής στην τάξη και, εν γένει, στο σχολικό πλαίσιο. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν το προσωπικό διδακτικό τους στυλ ως εκπαιδεύτριες ενηλίκων, ώστε εν τέλει να μπορούν να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές και μετασχηματισμούς, ώστε να δρουν αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους έργου, αξιοποιώντας παράλληλα και την ενίσχυση χαρακτηριστικών, όπως η αυτεπίγνωση, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός, θέματα που άγγιξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Κατά το διάστημα 5 – 9 Αυγούστου 2019, η εκπαιδεύτρια του Κοινωνικού γραμματισμού, κ. Παναγιώτα Χριστογιάννη και ο εκπαιδευτής του Πληροφορικού γραμματισμού, κ. Γιώργος Ζήκος συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Innovative Approaches to Teaching» που διεξήχθη στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των δύο συμμετεχόντων εκπαιδευτών στον τομέα της βελτίωσης της διδασκαλίας. Οι 10 ενότητες του προγράμματος κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών θεμάτων, όπως δεξιότητες του 21ου αιώνα, κριτική και δημιουργική σκέψη, διερευνητική και ανακαλυπτική μάθηση, σχεδιασμός και υλοποίηση σχεδίων δράσης, διαχείριση πολυπολιτισμικών τάξεων, διαφοροποιημένη διδασκαλία, μεταγνωστικές ικανότητες, ΤΠΕ και δημιουργικότητα, σύγχρονες αντιλήψεις για την αξιολόγηση κλπ που διεύρυναν τις διδακτικές και μαθησιακές δυνατότητες εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα της επαγγελματικής ικανοποίησης και της προσωπικής ανάπτυξής τους.
Βασική στόχευση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου παραμένει η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς η Ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση προσδίδει μια προστιθέμενη αξία στο σχολείο, διευρύνει τους ορίζοντες και συμβάλλει στην ομαλή προσαρμογή στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.