Πυρετός διαβουλεύσεων για την αποφυλάκιση Μπελέρη – «Βράχος ο πατέρας μου»

Την ώρα που ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος στη Χιμάρα της Αλβανίας, Έλληνας ομογενής, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει στη φυλακή στέλνοντας νέα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ο στενός συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης αναμένεται να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας, με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να ταξιδεύει στη γειτονική χώρα, με εντολή του Νίκου Δένδια, για να τους συναντήσει και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Η αλβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά επισημαίνει πως αν η δικαιοσύνη της χώρας καταδικάσει τον εκλεγμένο δήμαρχο, δεν θα του επιτραπεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», διαμηνύει με νέα δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης.

«Προμελετημένη η σύλληψη του πατέρα μου»
Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, μιλώντας στο LIVE NEWS, χαρακτηρίζει προμελετημένη τη σύλληψη του πατέρα του, με απώτερο στόχο να ακυρωθεί η απόφαση του λαού της Χιμάρας.

«Είναι αδιανόητο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Την ξέρω τη δικογραφία, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Η κατηγορία είναι για δωροδοκία ή για εξαγορά ψήφων, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, είναι όλο κατασκευασμένο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν καθημερινά με αμείωτη αγωνία οι Έλληνες ομογενείς, που δεν έχουν σταματήσει να δέχονται πιέσεις για να φύγουν από τα σπίτια τους, στην πιο τουριστική περιοχή της Χιμάρας, ώστε να γίνουν επενδύσεις από επιχειρηματίες.

«Το θέμα είναι η επόμενη ημέρα, ο κόσμος μίλησε. Η δημοκρατία κέρδισε, τον έχει απελευθερώσει ήδη ο κόσμος. Την επόμενη ημέρα θα είναι δήμαρχος για όλο τον κόσμο», σημειώνει ο γιος τού Μπελέρη.

«Μας διώκουν γιατί είμαστε Έλληνες», λέει η κόρη του Κοκαβέση
Ο Παντελής Κοκαβέσης, που συνελήφθη και προφυλακίστηκε μαζί με τον Φρέντι Μπελέρη, έχει συνδεθεί με τους αγώνες των ομογενών για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Όπως και η αδερφή του, Ελεονώρα, που το 1996 συγκίνησε στη Βουλή των Εφήβων.

Μέσα σε δέκα λεπτά, η Ελεονώρα Κοκαβέση προσπάθησε να συμπυκνώσει μια σειρά από προβλήματα που είχαν κάνει τους Έλληνες ομογενείς να ασφυκτιούν.

«Συμπύκνωσα στην ομιλία μου τον πόνο και τον καημό του κάθε Έλληνα Χιμαριώτη εκείνη την περίοδο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα», λέει η ίδια μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Ο πραγματικός λόγος που είναι στη φυλακή ο αδερφός μου είναι γιατί συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες, γιατί θέλουμε να ζούμε στα πατρογονικά μας εδάφη. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος.

»Η γη μας είναι η ψυχή μας, αισθανόμαστε ότι έχουμε μια θηλιά στον λαιμό και κάποιος την τραβάει σιγά-σιγά. Η αρπαγή της γης έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες γίνεται αυτό», υπογράμμισε.

Τα λόγια της, είχαν κάνει τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, να δακρύσει.

«Ψυχολογικά ήταν βράχος, αυτό μετράει. Μιλήσαμε, σωματικά ήταν πολύ κουρασμένος, ταλαιπωρημένος. Ψυχολογικά όμως ήταν βράχος. Έχει πληροφορηθεί για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη και γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες κατά τις οποίες έγινε. Είναι μία δικαίωση. Θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα για όλους», λέει ο γιος του Φρέντι Μπελέρη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.