Στην Alter Ego με 22,89 εκατ. οι τίτλοι και συμμετοχές του ΔΟΛ

Δημοπρασία: Στην ALPHA Αστικά Ακίνητα με 3,78 εκατ. η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού Λαμπράκη

Νέες ισορροπίες στο μιντιακό τοπίο αλλά και αλλαγή σελίδας στα ιστορικά φύλλα του «Βήματος» και των «Νέων» φέρνει ο χθεσινός πλειστηριασμός για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) όπου πλειοδότησε ο όμιλος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και η Alpha Bank.

Η χθεσινή διπλή πλειοδοτική διαδικασία, που διοργανώθηκε αφενός για τους τίτλους και τις συμμετοχές του συγκροτήματος και αφετέρου για την ακίνητη περιουσία του, ανέδειξε πλειοδότριες εταιρείες την Alter Ego του κ. Μαρινάκη με 22,89 εκατ. ευρώ και την ALPHA Αστικά Ακίνητα με 3,78 εκατ. ευρώ. Έτσι στον όμιλο του κ. Μαρινάκη περνούν ΤΑ ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ, το 22,11% των μετοχών του Mega, οι ιστοσελίδες in.gr, vima.gr και nea.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα Fm, το 50% των μετοχών της εκτυπωτικής «Ίρις» και το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής «Άργος».

Στη θυγατρική της Alpha Bank μεταβιβάζονται κτήρια της οδού Χρήστου Λαδά 1 και 3 όπου ήταν η έδρα των εφημερίδων και των άλλων εταιρειών του συγκροτήματος. Επίσης στην κυριότητα του Alpha Αστικά Ακίνητα περνά το κτήριο στη Ζωοδόχου Πηγής (παλαιά έδρα του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα»), καθώς και άλλα ακίνητα στην Αθήνα και αγροτεμάχια στην Παιανία, στη Λεωφόρο Λαυρίου, στη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη και στα Σφακιά.

Στη δημοπρασία για τα σήματα, τους τίτλους και τις συμμετοχές συμμετείχαν επίσης οι εταιρείες Vegata Holdings (κυπριακών συμφερόντων), η Dimera Media του Ιβάν Σαββίδη και η βρετανική New Mile.

Η κυπριακή εταιρεία κατέθεσε προσφορά ύψους 21 εκατ. ευρώ, η εταιρεία του κ. Σαββίδη κατέθεσε προσφορά 11,9 εκ. ευρώ, ενώ η βρετανική εταιρεία κατέθεσε προσφορά μόλις 100 χιλιάδων ευρώ. Στη δημοπρασία για το πακέτο των ακινήτων μειοδότησαν οι εταιρείες «Σαντορίνη» με 3 εκατ. ευρώ και η New Mile με προσφορά στα 100.000 ευρώ.

Κατά πληροφορίες ένα σημαντικό κομμάτι του τιμήματος των δημοπρασιών, περίπου 25%, θα δοθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ΔΟΛ οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι επί μήνες. Πάντως, η διαδικασία μεταβίβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις δικαστικές αίθουσες, μετά την εκδίκαση των ενστάσεων.

Είσοδος του Ομίλου Μαρινάκη στην τηλεόραση

Το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας σηματοδοτεί την είσοδο του ομίλου του κ. Μαρινάκη Alter Ego στην ιδιωτική τηλεόραση με μερίδιο 22,1% στο Mega. Ο κ. Μαρινάκης κατέχει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών μετά τον όμιλο Βαρδινογιάννη που διαθέτει 37%. Η Dimera του Ιβάν Σαββίδη κατέχει μερίδιο 19,6% που του μεταβιβάστηκε από τον Πήγασο του Φ. Μπόμπολα. Μικρότερα ποσοστά κατέχουν οι Δημήτρης Κοπελούζος 4,5% και Βίκτωρ Ρέστης 3,1%.

Το υπόλοιπο 13% της μετοχικής σύνθεσης ανήκει στον Πήγασο αλλά είναι ενεχυριασμένο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαρινάκης είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να εισέλθει στην τηλεοπτική αγορά πλειοδοτώντας για μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στον διαγωνισμό, που ακυρώθηκε όμως ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Μαρινάκης ελέγχει επίσης τις εφημερίδες «Ελευθερία του Τύπου», «Παραπολιτικά», «Επένδυση» καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm.

* Εν τω μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι τα τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων του εκδοτικού συγκροτήματος Πήγασος, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Η ΕΣΗΕΑ

Η νέα ιδιοκτησία οφείλει να αντιμετωπίσει αυτά που προκάλεσε το ναυάγιο της προηγούμενης εργοδοσίας και να δικαιώσει τις προσδοκίες των συναδέλφων για την κανονική έκδοση των εφημερίδων και τη λειτουργία των λοιπών Μέσων του Οργανισμού με κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και με σεβασμό στο δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση, τονίζει η ΕΣΗΕΑ. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση καλεί τον νικητή του διαγωνισμού να σεβαστεί τις άυλες αλλά μετρήσιμες αξίες του ΔΟΛ, δηλαδή την κουλτούρα, το κύρος και τη δύναμη της ιστορικότητας που τον συνοδεύουν και τα οποία εγγυώνται οι εργαζόμενοι.

Η αντίδραση του Ι. Σαββίδη

«Ο όμιλος, που εκπροσωπεί τα συμφέροντά μου, είναι έτοιμος να αγοράσει το σύνολο των χρεών και να βγάλει όλα τα βάρη από το MEGA» τόνισε σε δηλώσεις του, το απόγευμα, σε δημοσιογράφους ο επιχειρηματίας και ένας εκ των μετόχων του καναλιού, Ιβάν Σαββίδης.

«Είναι 98 εκατ. στις τράπεζες και άλλα 100 εκατ. σε άλλους δανειστές. Όποιοι έχουν αμφιβολία, ας μου δώσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να δείξω αν μπορώ να το κάνω» είπε ο Ιβάν Σαββίδης. Σχολιάζοντας τον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ, έκανε λόγο για πρόθεση «πολιτικοποίησης» της διαδικασίας από κάποιους, ενώ κατήγγειλε ότι η εταιρεία που διενεργεί τον διαγωνισμό «δεν έχει εξασφαλίσει τη διαφάνεια» και την «απόλυτη μυστικότητα».

Έβαλε και κατά του όρου του διαγωνισμού, που προβλέπει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής μόνο από ελληνικές τράπεζες και την πρόβλεψη εκφοράς γνώμης από τη δεκαπενταμελή επιτροπή για την εγγύηση και το ποσό της εγγύησης και τόνισε: «Και ήθελα να ρωτήσω, τα λεφτά που έρχονται από την Κύπρο μυρίζουν άσχημα; Είναι μια τρέλα. Και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε αυτή την τρέλα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.